Либански министар здравља Хамад Хасан рекао је да је најмање 78 људи погинуло а више од 4.000 повријеђенo од експлозије у лучком дијелу Бејрута.

Иако истрага о узроцима пожара који је довео до експлозије тек треба да буде проведена, званичници сматрају да је трагедију изазвао експлозив који је складиштен у луци у протеклих шест година.

Предсједник Либана Мишел Аун на Твитеру је објавио како је неприхватљиво то што је 2.750 тона амонијум нитрата било скадиштено у условима неодговарајуће сигурности.

Премијер Либана Хасан Дијаб поручио је како ће одговорни полагати рачун за катастрофу у Бејруту.

”Одговорни за катастрофу која се данас догодила у Либану полагат ће рачун”, рекао је Дијаб коментаришући експлозију у Бејруту.

Додао је како ће бити изнесене чињенице о опасном складишту које се од 2014. године налази у луци.

Диаб је све братске земље позвао да се солидаришу с Либаном и позвао их у помоћ.

Премијер Либана Хасан Диаб најавио је за сутра дан националне жалости за жртве велике експлозије која је данас сравнила са земљом већи дио луке Бејрута и оштетила многе зграде у либанском главном граду. Предсједник Либана Мишел Аун сазвао је хитан састанак Врховног одбрамбеног савјета, пренио је Франце прес.

Од данашње експлозије оштећена је и званична резиденција предсједника Либана Мишела Ауна палата “Бабда”. Од детонације је оштећен велики број зграда, укључујући и Амбасаду Русије.

Очевици и безбједносни извори рекли су нешто раније да је од снажне експлозије недалеко од центра Бејрута погинуло најмање десет особа.

Либански медији наводе да се експлозија десила у лучком дијелу града гдје се налазе складишта са експлозивом.

Није познато шта је изазвало пожар који је био узрок експлозије.

„Снага експлозије је била огромна“, јавља из Бејрута дописница Ал Џазире Зеина Кодр.

„Велика је паника на улицама, свугдје је стакло“, преноси ова агенција.

Амбасадор Казахстана у Бејруту повријеђен je у експлозији, a оштећена je и зграда амбасаде, јавила је Агенција Анадолија.

Гувернер Бејрута Марван Абуд казао је како је Бејрут постао мјесто катастрофе те да су штете велике.

Абуд је експлозију у луци упоредио с Хирошимом и Нагасакијем.

Такођер, генерални секретар странке Катаиб Низар Најариан погинуо је у експлозији у Бејруту.