Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да се очекује да наставак дијалога између Београда и Приштине буде почетком маја.

Након Сједнице за националну безбједност, којој су осим државног врха присуствовали и представници војске, тужилаштва, Министарства унутрашњих послова и Безбједносно-информативне агенције, Вучић је казао да је било о ријечи о дијалогу, вакцинацији против коронавируса, као и борби против организованог криминала.

”Србија се налази у веома тешкој позицији и очекујемо наставак дијалога почетком маја, бићемо спремни за тај дијалог али желим да кажем свим грађанима Србије да се од Србије очекује на цијелој западној хемисфери да буде та која ће да прихвати признање Косова и то је суштина”, рекао је, те додао да ће Србија чувати своје државне и националне интересе.

Казао је да је Србија до сада набавила више од 2,6 милиона вакцина, те позвао грађане да се вакцинишу.

О борби против организованог криминала, предсједник Србије је казао да су код припадника оних који су иза решетака дошли до фотографија и обиљежених лица људи у Безбједносно-информативној агенцији и Министарству унутрашњих послова ”који су им били ”непријатељи, како су они сматрали њихови прогонитељи, али није реч о челницима, већ оперативцима који су се директно борили против њих и у томе успјели”.

Како је додао, Србија је успела да се обрачуна са неколико важних криминалних група, најмање двије, али да има млађа група насљедника које мисли да ће моћи да наставе.

”Могу да кажем да ће ускоро бити растурени и смјештени тамо гдје им је мјесто – иза решетака. Избројани су им дани на слободи, то им кажем, као и овима који су иза решетака. Наш одговор ће бити немилосрдан, али у складу са законом, Уставом, али и правдом, моралом и потребама грађана Србије”, навео је.

О томе је говорио и министар унутрашњих послова Александар Вулин, наводећи да је група Вељка Беливука разбијена у акцији под називом ”Отимач”.

”Продужен има је притвор, што говори колико су нам докази чврсти”, истакао је Вулин.

Он је затим упозорио јавност на узнемирујуће фотографије до којих се дошло у истрази. Потом су приказане и фотографије убистава за које се сумња да су починили припадници организоване криминалне групе предвођени Вељком Беливуком, а родитељи су упозорени да је ријеч о узнемирујућем садржају, те да удаље дјецу од телевизора.

Тужилаштво за организовани криминал покренуло је након хапшења 4. фебруара истрагу против 22 особе, међу којима је и Вељко Беливук, због сумње да су као чланови организоване криминалне групе извршили низ најтежих кривичних дјела скривајући се иза навијачке групе Партизана. Сви се терете за злочиначко удруживање, производњу и трговину наркотицима, а неколико ухапшених и за тешка убиства.

О прислушкивању предсједника Србије, министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је да су Вучић и чланови његове породице били прислушкивани и то 1.572 пута.

”Извјестан број припадника МУП-а стављен на полиграф и сви су пали на најважнијим питањима која смо им постављали. Ово што се десило предсједнику и његовој породици више не смије никоме у Србији да се деси, никада”, додао је Вучић.