Из Тужилаштва Кантона Сарајево најављују да неће игнорисати озбиљне наводе о респираторима набављеним путем фирме “Сребрена малина”, након што су медији објавили писмо групе љекара Универзитетског клиничког центра Сарајево у којем су указали да су “никакве шансе да преживи пацијент прикључен на малина респиратор”.

Агенцији Срна је у кантоналном Тужилаштву речено да је прије свега неопходно утврдити надлежности јер је Тужилаштво БиХ раније отворило предмет у вези са расподјелом набављених респиратора болницама у Федерацији БиХ.

Министар здравства Кантона Сарајево Харис Вранић позвао је сутра на хитан састанак генералног директора Клиничког центра Универзитета у Сарајеву Себију Изетбеговић и њене сараднике, те апеловао на све здравствене раднике да пријаве сва сазнања о поступањима изван стандарда љекарске струке.

“Гарантујем да ћу ја, као и цијела Влада Кантона Сарајево, заштитити у цијелости појединце који поднесу пријаву од било којег облика одмазде или штетних посљедица, а које би им таква свједочења могла узроковати, укључујући право на рад у струци”, рекао је Вранић.

Састанак је заказан након што су љекари са КЦУС упутили писмо у којем упозоравају на проблеме са којим се сусрећу у раду, а један од њих су и респиратори “Сребрна малина” који су предмет процеса пред Судом БиХ.

Пред Судом БиХ води се процес против федералног премијера Фадила Новалића и троје саоптужених у вези са набавком 100 респиратора вриједности 10.530.000 КМ, које је за потребе Федералне управе Цивилне заштите из Кине увезла компанија “Сребрена малина”, власништво Фикрета Хоџића.

Осим Новалића, за спорну набавку респиратора оптужени су и министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић, суспендовани директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак и власник предузећа “Сребрена малина” Фикрет Хоџић.