Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће покренути питање виталног интереса на приједлог одлуке о признању Косова.

Додик је потврдио да на данашњој ванредној сједници Предсједништва БиХ није усвојен приједлог одлуке о признању БиХ Косова јер је он био против тога. Навео је да ће се о овом питању изјаснити Народна скупштина Републике Српске.

Додик је потврдио и да је одбијен његов захтјев за измјештање Амбасаде БиХ из Тел Авива у Jерусалим. Он сматра да је важно да Амбасада буде премјештена.

То је важно јер је то доказ пријатељства према БиХ према Израелу, и сматрам да треба подржати напоре да се одреди сједиште и да се то поштује – истакао је Додик.

Када је ријеч о његовом приједлогу да се минутом ћутања ода почаст првом предсједнику НСРС Момчилу Крајишнику, иначе осуђеном ратном злочинцу, који је у уторак преминуо, Додик је рекао да су друга два члана Предсједништва БиХ то одбила, али да ће дати налог свим шефовима дипломатско конзуларних представништава да отворе књигу жалости.

Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву рекао да је на данашњој редовној сједници Предсједништва БиХ разговарно о пандемији вируса корона, наводећи да је БиХ ушла у глобали процес набавке вакцине.

Он је рекао да је једна од тема била и мигрантска криза, истичући да ће бити ангажован додатни број припадника Граничне полиције у циљу спречавања илегалних миграција.