Добре су шансе да Европска унија и Британија могу постићи трговински споразум о Брегзиту у року од неколико дана, саопћила је Ирска у четвртак, док се двије стране утркују да избјегну турбулентно британско напуштање блока у мање од четири седмице.

Уједињено Краљевство напушта ЕУ 31. децембра, када прелазни период његовог неформалног чланства буде окончан након званичног одласка у јануару, а двије стране покушавају постићи споразум који би управљао годишњом трговином вриједном скоро трилион (хиљаду милијарди) долара.

Вријеме је да задржимо смиреност и да вјерујемо (преговарачу ЕУ) Мицхелу Барниеру. И ја вјерујем да, ако поступимо тако, постоје добре шансе да можемо доћи до споразума у наредних неколико дана – изјавио је ирски министар вањских послова Сајмон Цовенеј.

Неће бити нових продужавања. Неће бити додатног времена – казао је.

Преговарачи седмицама расправљају око три кључна питања која су још остала неријешена – риболова, економског ферплеја и рјешења спорова.

Непостизање споразума блокирало би границе, узнемирило финансијска тржишта и угрозило ланце снабдијевања широм Европе и ван ње – управо у вријеме док се свијет суочава с големим економским трошковима пандемије КОВИД-19.

Британски министар образовања Гевин Вилијамсон изјавио је да је добар напредак остварен, али да влада премијера Бориса Џонсона неће потписати споразум који није у британском интересу.

Увјерен сам из онога што сам чуо да је напредак, добар напредак, остварен, али ми тражимо споразум који је исправан за Британију, уколико такав споразум буде доступан. Уколико не буде доступан, ми нећемо потписати нешто што иде на нашу штету – изјавио је Вилијамсон за Скај.

Ковенеј је казао како вјерује да Британија жели споразум, иако њена влада није увијек ђеловала као да то жели, наводећи планирани британски приједлог буџета који би омогућио Британији да смањи финансирање дијелова споразума о Брегзиту.

Тешко да је то у складу с настојањима владе да изгради позитивно партнерство и будуће везе са својим блиским сусједом у ЕУ – казао је Ковенеј .

Споразум значи „налажење пута за поштени договор обје стране око риболова, који се показао заиста, заиста тешким”, казао је он, додајући да су поштена конкуренција и добро управљање два преостала неријешена питања, преноси Ројтерс.