Белгија је одлучила да продужи мјере уведене с циљем спречавања ширења нове врсте коронавируса.

Белгија није кренула са ублажавањем мјера због повећања броја хоспитализираних пацијената и трећег вала.

Белгијски премијер Александер Де Цро након састанка Савјетодавног одбора, гдје се разговарало о мјерама против епидемије, рекао је да након тромјесечне стабилизације, када је у питању број новозаражених, посљедњих дана земља биљежи раст случајева и хоспитализација.

“Ова ситуација присиљава нас да будемо посебно опрезни. С овим бројевима ублажавање мјера није могуће”, истакао је Де Цро.

У Белгији, са 11,4 милиона становника, једној од земаља с највећом стопом смртности према броју становника, до сада је 22.000 људи умрло од посљедица заразе коронавирусом.

Након другог вала у октобру, влада је подузела низ строгих мјера. На тај начин, број нових случајева, који су крајем октобра прелазили 15.000 дневно, износио је око 2.000 у посљедња три мјесеца.

Међутим, број нових случајева повећава се посљедњих дана. Број заражених у једном дану повећао се на 2.300. Број хоспитализација повећао се са 125 на 200 на дневној бази.

У Белгији су затворени ресторани, кафићи и барови, а на снази је и полицијски сат и рад од куће, уколико то опис посла дозвољава.