Затварање у регији у протекле двије седмице довело је до повећања броја посјета пограничном подручју Босне и Херцеговине. Као резултат тога, након пооштравања мјера, биљежи се повећање броја обољелих за више од 30 посто. Док се болнице пуне, угоститељи кажу како се све преломило преко њихових леђа и да они осјећају највише посљедица.

АНКЕТА

„Тамо затворе они дођу овдје и онда овај, али ето чујем сад да су пооштрене мјере.“

„Ови млађи, што желе да дођу, а ја не.“

„Ја сам улазио ту у кафану, буде их по педесет, нико нема маске, је ли то лијепо?“

Овако грађани Бијељине описују ситуацију која се у граду могла видјети у протекле двије седмице. Велики број, углавном младих, из сусједне Србије, због локдауна у њиховој земљи, али и неуједначених мјера, у Бијељини је потражио забаву и рекреацију. У томе их је зауставило пооштравање мјера и са ове стране Дрине.

ВИД ИЛИЋ, Гранични пријелаз Рача

„Шести трећи од нула нула, до седми трећи, на улазу у БиХ, 4166 страних држављана, 20. на 21, улаз страних држављана 2899“. Задњи викенд је у смањењу број прелазака лица и домаћих и страних, а највише прелази држављана србије, смањен је број, ради увођења ових мјера“

Међутим, појачане посјете страних држављана нису прошле без посљедица.

Епидемиолошка ситуација је свакодневно све компликованија.

АЛЕКСАНДРА РАДОЈЧИЋ, инфектологиња

„У задњих недјељу дана је тај проценат ишао о 65 до 70% укупно тестираних да је било позитивно, што је изузетно висок број обзиром да причамо о марту, након годину дана а не о почетку епидемије. Сматрам да би наши суграђани требало да поведу више рачуна о епидемиолошким мјерама.“

Због мањине који не поштују мјере испаштају сви, кажу у здравственим установама у Бијељини.

ДАНИЈЕЛА ЂУКИН, равнатељица Дома здравља Бијељина

„Дођите код нас у здравствене центре, нема везе што нисте медицински едуковани, имамо ми посла који ћете испирати цријево респиратора оног који је малоприје умро или ћете донијети храну оном на кисеонику“.

Док се болнице пуне и кризни штаб пооштрава мјере, угоститељи у Бијељини су огорчени. Кажу да се све преломило преко њихових леђа, јер им је поновобзабрањен рад.

ВАСКО ТОДИЋ, угоститељ и глазбеник

„Највише нас боли та, као дискриминација на музичаре и угоститеље. Ако уђемо у велики тржни центар и ухватимо за корпу не смијемо ни да помислимо да смо ми 250. који смо узели корпу“.

Опстанак је могућ, али је неопходан озбиљнији и јединствен приступ те развијање колективног имунитета имунизацијом, јер све остало изазива отпор и револт, кажу грађани, а надлежни обећавају додатне мјере подршке и помоћи.