Њемачка економија је у другом кварталу 2020. године пала за рекордних 10,1 посто у односу на претходни квартал услијед пандемије коронавируса која је снажно погодила потрошњу, корпоративна улагања и извоз, показали су прелиминарни подаци њемачког Статистичког уреда Дестатиса.

То је највећи квартални пад од 1970. године када је почело прикупљање података о бруто домаћем производу (БДП) у Њемачкој.

Према подацима Дестатиса, цијене и БДП пали су за 10,1 посто у периоду април-јуни, након пада од 2 посто у првом кварталу ове године.

Њемачки БДП је у другом тромјесечју износио 768 милијарди евра, што је огроман пад у односу на исто тромјесечју прошле године када је износио 846,9 милијарди евра.

БДП по глави становника износио је 9.238 еура у другом каврталу, што је значајно мање у односу на исти квартал 2019. године када је износио 10.197 евра.

Средином марта, њемачка влада увела је бројне рестриктивне мјере како би се сузбило ширење коронавируса. Те су мјере укључивале ограничења у јавном животу, затварање граница и присилне прекиде производње, што је резултирало веома негативним посљедицама за многе кључне индустрије у Њемачкој у мјесецима који су услиједили.