Стари, добро знани проблеми политичке природе у Босни и Херцеговини, а који су због коронавируса били остављени по страни скоро два мјесеца, поново су постали дио бх. свакодневице. И поново је актуализирана прича о односима коалиционих партнера СДА, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ који су, судећи по изјавама Драгана Човића и Милорада Додика да парламентарна већина више не постоји, све затегнутији и удаљенији. А најављују се и нове блокаде у функционирању државне власти.

Шта се ново куха на политичкој сцени Босне и Херцеговине? Проблеми и несугласице који су довели до непостојања парламентарне већине. Низ је разлога који тиште ХДЗ и СНСД. Од тога да је прекршен Изборни закон БиХ и Устав, како су казали чињеницом да су чланови Централне изборне комисије изабрани без консензуса, до тога да је кредит од ММФ-а блокиран, па онда проблеми у расподјели позиција, попут неименовања директора СИПА-е и РАК-а. И све ово они замјерају СДА, за коју тврде да све више показује склоност ка СДС-у и ПДП-у те да због тога намјерно усложњавају ситуацију. А да ће блокада у функционисању власти бити, то је неминовно судећи по Додиковој изјави који је већ за наредну сједницу Дома народа државног парламента најавио и опструкције.

“Чињеница је да данас можемо с правом рећи да не постоји парламентарна већина, коју би логично било да ви очекујете, да некакви клубови који постоје сједну договоре се па имају заједнички садржилац и став, далеко смо данас од тога а и сваки дан смо само удаљенији”, рекао је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

“Ја немам ништа против политике именовања СДА, али они су све зауставили када је ријеч за српску страну, они то намјерно раде да би подржали и ојачали СДС и ПДП обећањима да ће им помоћи да уђу у власт превише калкулишу – могли су се позабавити важнијим питањима ЕУ пута, то подразумјева промјену судија у Уставном суду и СДА није спремна зато калулише и то усложњава ситуацију”, изјавио је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

У СДА, данас зид шутње, па смо тако и остали ускраћени за одговор. А предсједник СББ-а тврди да ће се за рјешавање овог проблема о непостојању парламентарне већине поново морати за помоћ молити међународна заједница. Јер се, очито, другачије проблеми не могу ријешити, посебно када је ријеч о формирању Федералне владе која је на чекању скоро 2 године.

“Нажалост чули смо забрињавајуће упозорење да коалиција са СДА више не постоји и ми ћемо у тој ситуацији морати молити наше међународне пријатгеље Сатлера и Нелсона да помогну у медијацији”, рекао је предсједник СББ-а Фахрудин Радончић.

Политичари у Босни и Херцеговини немају јасну визију и иделогију вођења земље, поручује професор Есад Бајтал, те с правом поставља питање је ли уопће икада и постојала већина у Босни и Херцеговин и је ли икада радила за интересе грађана. Углавном се та борба око интереса сводила на страначке и личне, али и добре позиције, и то ће увијек тако бити, закључује Бајтал.

“Ми немамо идеологију, нема борбе идеја, постоје интересне борбе, крими етно групе које се јавности лажно представљају као политичке странке и партије и онда кад нешто не улази прецизно и јасно у домен њихових интереса, онда се проглашава то или кривим или лажним или незаконитим”, каже Бајтал.

Кад је ријеч о функционисању већине по кантонима то се претежно креће од тачке А до тачке Б. Предсједник СНСД-а Милорад Додик поручио је да ће без обзира на све, како је рекао турбуленције и проблеме у Кантону 10, и даље остати у политичком савезу са ХДЗ-ом БиХ. А политички савез ГС и ДФ више не постоји, разлог за то је СДА, односно, како су навели у аргументу, заједнички наступ ДФ-а и СДА на предстојећим локалним изборима. Из ДФ-а су им одговорили да немају намјеру заједно са СДА ићи на изборе.