Mandatarka za sastav nove vlade Srbije Ana Brnabić predstavila je u Skupštini Srbije program rada vlade i predstavila članove kabineta.

“Ova vlada bit će vlada ekonomskog i političkog kontinuiteta”, rekla je Brnabić i dodala da će nova vlada imati šest ključnih ciljeva.

Kao strateške prioritete, Brnabić je navela nastavak borbe protiv Covid-19, očuvanje državnih i nacionalnih interesa na Kosovu, borbu protiv organiziranog kriminala i mafije, očuvanje neovisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije u unutarnjoj i vanjskoj politici, vladavinu prava i daljnje ekonomsko jačanje države, zatraživši potporu zastupnika za svoj program.

U Skupštini je u tijeku rasprava o ekspozeu Ane Brnabić, a očekuje se da će, nakon što zastupnici potvrde njezin izbor ministara i programske ciljeve usuglašene prošlog tjedna na Predsjedništvu Srpske napredne stranke, vlada prisegnuti večeras oko 20 sati.

“Srbija je danas zemlja koja je prestala nizati povijesne poraze i postala zemlja koja pobjeđuje. Počeli smo vjerovati u sebe, vlastite kapacitete i vlastiti uspjeh. Ne međunarodnom planu, Srbija je zemlja koju se poštuje i uvažava, a ne zemlja pred koju se postavljaju ultimatumi i uvjeti”, rekla je Brnabić kojoj je, poslije pobjede Srpske napredne stranke na lipanjskim izborima, povjeren mandat da vodi buduću vladu.

Brnabić je naglasila da će vlada biti proeuropska, opredijeljena za ubrzavanje procesa europske integracije i usklađivanje Ustava s europskim pravnim stečevinama u području pravosuđa.

Govoreći o jednom od tri nova resora – Ministarstvu za društveni dijalog i prava građana, Brnabić je najavila da će njegova ključna uloga biti unaprjeđenje dijaloga i rada s nevladinim sektorom.

Moramo graditi povjerenje, navela je Brnabić, jamčeći da je vlada u potpunosti spremna i iskrena u namjerama da radi na jačanju demokratskog društva i ravnopravnom sudjelovanju građana u svim aspektima života.

“Visoko među prioritetima bit će inkluzivno društvo, aktivna borba protiv diskriminacije, društvo koje pruža jednake šanse za sve svoje građane”, naglasila je Brnabić.

Među strateškim opredjeljenjima je i članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, te unapređenje regionalne suradnje jer, ocijenila je Brnabić, “samo sigurna regija osigurava da Srbija bude sigurna”.

“Zato ćemo dalje predano raditi na regionalnoj suradnji”, rekla je Brnabić istaknuvši u tom pogledu političko-gospodarsku inicijativu o stvaranju “mini Shengena”.