Policija je u Nišu uhapsila tri osobe osumnjičene za pranje novca i jednu osobu osumnjičenu za zloupotrebu službenog položaja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Za pranje novca osumnjičeni su S.K. (49), N.J.(58) i N.D. (44), a za zloupotrebu službenog položaja M.P. (42).

Kako se sumnja, M.P. je kao menadžer projekta Opštine Niška Banja, uz pomoć S.K. – odgovornog lica agencije “San consult”, koja se sumnjiči i za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, falsifikovao dokumenta kako bi prilagodili tendersku dokumentaciju po cijenama većim od tržišnih i omogućili nabavku protivpožarnog vozila, specijalizovane opreme, drona, kamera, kao i digitalizaciju internetske stranice opštine.

Na ovaj način oni su, kako se sumnja, oštetili Opštinu Niška Banja za 14.416.448 dinara i pribavili korist N.J. – odgovornom licu “Mar Ni fon”, kao i još jednom preduzeću iz Niša i jednom iz Bugarske.

N.J. se sumnjiči da je na ime pruženih usluga na osnovu lažnih faktura, isplatio 1.300.000 dinara N.D. – odgovornom licu agencije “Big dream” i 530.000 dinara S.K. koja se tereti i za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju.

Sumnja se i da je N.D. falsifikovanjem dokumentacije za pružanje usluga organizacije događaja, koje nisu pružene, pribavio 149.028 dinara agenciji “Big dream”, zbog čega se tereti i za krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.