U Srbiji će danas biti obilježen Dan primirja u Prvom svjetskom ratu kao državni praznik.

U okviru centralne državne ceremonije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević u 11 časova će, u ime Vlade Srbije, položiti vijenac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svjetskom ratu na Novom groblju.

Vijence će položiti i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, te delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Beograda, Udruženja za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora, najavljeno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu u svijetu i Srbiji se obilježava u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje, čime je okončan Prvi svjetski rat.

U Srbiji je ovaj dan prvi put obilježen 2012. godine od kada se kao glavni motiv za amblem tog praznika koristi cvijet Natalijina ramonda.

Riječ je o ugroženoj vrsti cvijeta koja raste na istoku Srbije i na planini Nidže, na najvišem vrhu Kajmakčalana, na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

Simbolika cvijeta je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena.

Cvijet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je kao cvijet feniks, odnosno čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može da oživi.