Srbija je drugi dan zaredom registrovala manje od 3.000 novozaraženih koronavirusom i oko 8.000 oboljelih u bolnicama, pa su epidemiološke mjere od danas djelimično ublažene.

Premijerka Ana Brnabić tvrdi da se situacija „stabilizira“ i najavljuje da će od 19. aprila učenici poslije nastave na daljinu biti vraćeni u škole.

Zatvoreni i otvoreni trgovački centri u Srbiji od danas ponovo mogu raditi od 6 do 22 sata, posjetitelji moraju nositi maske, a uprava mora osigurati kovid redare, propisuje odluka Ministrstva zdravlja.

Odluka da se restoranima i kafićima dopusti da s 50 posto kapaciteta mogu primati goste na terasama, uz poštivanje epidemioloških mjera, danas je doslovno napunila ljetne vrtove lokala u Beogradu.

Ljekari iz kovid bolnica upozoravaju da svako ublažavanja mjera predstavlja dodatni rizik i ne pomaže zdravstvenom sistemu.

„Strahujemo od svakog popuštanja mjera, jer ih mi najviše osjetimo”, rekla je zamjenica direktora Infektivne klinike u Beogradu Ivana Milošević.

U Beograd je stiglo dodatnih 106.470 doza, a za iduću sedmicu je najavljeno još 210.000 vakcina “Pfizer-BioNTech”, koje se u kampanji masovne imunizacije od 21. decembra prošle godine koristi uz ruski “Sputnjik V”, “AstraZenecu” i kineski “Sinopharm”.

Dosad je upotrijebljeno više od 2,9 milijuna doza, a može se reći da je 950.000 ljudi potpuno imunizirano, rekao je šef vladina ureda za e-upravu Mihajlo Jovanović, ustvrdivši da se dnevno na portalu e-sistema prijavi 10.000 do 20.000 zainteresiranih za vakcinaciju, a još približno toliko ih se vakciniše bez prijave.

Prema njegovim riječima, dosad je vakcinisano i oko 39.000 stranaca, sa ili bez boravišta u Srbiji.

Prema posljednjim podacima, između nedjelje i ponedjeljka umrlo je 38 oboljelih, testirano je 12.767 uzoraka i i potvrđeno 2965 novih infekcija, dok je na bolničkom liječenju 7.809 pacijenata, od kojih su 254 na respiratorima.

Srbija je dosad potvrdila ukupno 645.173 slučaja zaraza, te službeno prijavila 5773 smrtnih ishoda od posljedica zaraze koronavirusom, prenosi Hina.