Vlade Srbije i Republike Srpske postigle su dogovor o donaciji 13.500 doza četvorovalentne vakcine protiv gripa Republici Srpskoj.

Nadležne institucije će u narednim danima preduzeti sve neophodne korake kako bi donacija bila što prije realizovana, s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju u čitavom svijetu izazvanu koronavirusom, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Iz Vlade Srbije su istakli da će i u budućnosti nastaviti da na svaki mogući način pomaže Republici Srpskoj u borbi protiv epidemije koronavirusa.

“Vakcinacijom protiv sezonskog gripa postiže se primarni cilj zaštite od tog virusa, ali je u ovim danima dragocjena i zbog smanjenja pritiska na zdravstvene sisteme i sprečavanja potencijalnih hospitalizacija osoba inficiranih sezonskim gripom”, istakli su u saopštenju.

Podsjetili su da je Srbija tokom pandemije kontinuirano pomagala Republici Srpskoj.

Krajem marta, Srbija je donirala Republici Srpskoj pet kliničkih i pet transportnih respiratora, 30.000 epidemioloških maski, 2.000 zaštitnih odijela, 200 naočara i 50.000 rukavica.

Nakon toga, Republici Srpskoj upućeno je i 10.000 litara rastvora natrijum hipohlorita, a nedugo zatim i određeni kontingent testova na koronavirus.

Tokom nedavne posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Banjaluci, isporučeno je 15 sanitetskih vozila i ta donacija bila je vrijedna 750.000 evra, dodali su u saopštenju.