Vlada Kantona Sarajevo je potpisala ugovor sa Vladom Republike Srbije o donaciji vakcina. Radi se o 20.000 doza, i to proizvođača AstraZeneca.

„Mi smo u konstantnoj potrazi za vakcinama za građane našeg Kantona. Tako smo, između ostalog, tražili da kupimo vakcine, i to od više zemalja u regiji. Nakon razgovora sa Vladom Republike Srbije, oni su odlučili da u ovom trenutku nisu u mogućnosti prodati nam veći broj doza, ali su se opredijelili da nam ih doniraju, i to 10.000 vrlo brzo i 10.000 za revakcinaciju, nedugo nakon toga“, istakao je premijer KS Edin Forto, ovim povodom.

Dodao je i da se trenutno u Vladi KS razgovara o mogućnosti implementacije programa kojim će s jedne strane zahvaliti susjedima na pomoći, te ujedno podržati hotelski sektor i turizam u Kantonu Sarajevo.

Vlada Srbije usvojila je danas odluku da donira vakcine “Astra zeneka” Sarajevu, saopštila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Večeras ili sutra ujutro poslaćemo 10.000 vakcina Sarajevu da pomognemo našim komšijama i prijateljima da se bore protiv ovoga /epidemije virusa korona/”, rekla je Brnabićeva novinarima u Vladi Srbije.

Ona je poručila da će Srbija, koliko god bude moguće i u budućnosti nastojati da kontinuirano pokazuje solidarnost prema drugima.

“Ne možemo biti bezbjedni, dok cijeli region ne bude bezbjedan”, rekla je Brnabićeva.