Crna Gora i Srbija su prijateljske države koje će graditi odnose na međusobnom uvažavanju i poštovanju principa suverenosti, teritorijalnog integriteta i nemiješanja u unutrašnje poslove, istaknuto je u razgovoru ministara inostranih poslova dvije zemlje Đorđa Radulovića i Nikole Selakovića.

Iz Ministarstva inostranih poslova Crne Gore saopšteno je da je Radulović u pogledu politike prema susjedima, informisao sagovornika da je saradnja sa Srbijom visoko na agendi spoljnopolitičkih pravaca.

Radulović je posebno istakao značaj komplementarnosti zajedničkog spoljnopolitičkog puta dvije zemlje u kontekstu članstva u EU.

“Dvije države bi trebalo da se fokusiraju na ostvarenje istih ili sličnih ciljeva u pogledu spoljne politike, uz puno uvažavanje različitosti pojedinih stavova i usmjerenja, kao nezavisnih država”, dodao je Radulović.

Radulović je rekao da je uvjeren da će dvije države sarađivati po pitanjima od zajedničkog interesa, u pogledu pružanja ekspertske pomoći i primjera dobre prakse.

Selaković je poželio Raduloviću uspješan mandat i iskazao spremnost Srbije da odnose sa Crnom Gorom gradi na principima međusobnog poštovanja i uvažavanja spoljnopolitičke agende.

On je rekao da je uvjeren da bilateralne odnose treba snažiti kroz saradnju u pogledu evropske integracije, koja je, kako je naveo, jedan od glavnih prioriteta obje države.

Radulović je izrazio uvjerenje da će u periodu koji slijedi dvije države pronaći najbolje moguće rješenje, kako bi obje imale diplomatske predstavnike koji će neumorno raditi na unapređenju bilateralne saradnje.

Sagovornici su ocijenili da bi u fokusu razvoja bilateralnih odnosa trebalo da bude ekonomska saradnja, posebno u oblasti implementacije infrastrukturnih projekata i projekata u oblasti energetike i najavili održavanje sastanka Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju, kada prilike u vezi sa pandemijom to dozvole.