Dijalog koji vode Beograd i Priština odvija se na dva kolosijeka. Jedan je uz posredovanje Brisela, drugi pod pokroviteljstvom Vašingtona. Iako je cilj i jednih i drugih da se taj balkanski problem riješi, ta dva svjetska centra moći do sada nisu uspjela da proces dijaloga učine efikasnijim, već naprotiv, komplikovanijim. U Beogradu, ipak, smatraju da će do usaglašavanja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država uskoro doći.

Da Brisel i Vašington o ovom pitanju nisu usaglašeni partneri poodavno je vidljivo. Umjesto zajedničkog nastupa dvije sile nadmeću se oko prvenstva i postignutih političkih poena, dok Balkan već više od dvadeset godina čeka da se politički potresi smire i da se zemlje regiona priključe evropskoj porodici kojoj i pripadaju.

SUZANA GRUBJEŠIĆ, Centar za vanjsku politiku

“I upravo tu EU griješi što se nije više angažovala do sada u samom regionu, zašto u svom susjedstvu nema glavnu ulogu i zašto to prepušta drugima.”

Rivalstvo Evropske unije i Amerike u dijalogu o Kosovu nije suštinskog karaktera, jer i Brisel i Vašington imaju iste poglede na njegovo okončanje, kažu u beogradskim političkim krugovima. Rivalstvo je širih razmjera u globalnim politikama koje zastupaju EU i američki predsjednik Donald Tramp, pa se to iskazuje i na kosovskom dijalogu.

DRAGAN ŠUTANOVAC, bivši ministar odbrane Srbije

“U ovom trenutku najveći broj zemalja EU ne simpatiše sadašnjeg predsjednika Amerike i ne žele da mu daju na težini, da iskoristi bilo šta u svoju korist u izbornoj kampanji.”

Iz Brisela se ne gleda s odobravanjem na to što je Beograd otišao Vašingtonu na noge. A ovdašnja vlast kaže da se nijedan poziv velikih sila ne smije odbiti.

IVICA DAČIĆ, potpredsjednik Vlade Srbije

“Pritisci su ogromni, niko ne organizuje skup sa željom da on ne uspije, a naročito sada u Americi kada ih čekaju predsjednički izbori.”

Naši sagovornici kažu da će EU i SAD naći zajednički jezik kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, najvjerovatnije poslije američkih predsjedničkih izbora u novembru jer će, kako kažu, Brisel i Vašington morati bolje da sarađuju u naredne četiri ili narednih osam godina.