Prijedlog Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa koji će ići na Vladu Srbije je da ugostiteljski objekti mogu otvoriti bašte od ponedjeljka, 5. aprila, ukoliko brojevi novozaraženih i preminulih za vikend budu dobri, bez naglog povećanja, izjavio je član Kriznog štaba i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Gojković je nakon održane sjednice Štaba novinarima u Beogradu rekao da se epidemiološka situacija poboljšava, ali da je ona i dalje vanredna.

“Prijedlog Kriznog štaba koji će ići na Vladu Srbije jeste da ukoliko brojke za vikend budu dobre, ukoliko ne bude naglih povećanja, od ponedjeljka ugostiteljskim objektima na otvorenom, odnosno u baštama pod uslovima koje ćemo definisati sa epidemiolozima tokom vikenda, do nedjelje”, kazao je.

Kao drugu predloženu mjeru od ponedeljka naveo je produžetak rada objekata maksimalno do 22 časa, te da se traži rešenje za tržne centre kojima rad nije omogućen.

Učenici osnovnih i srednjih škola ostaju na online nastavi, dodao je Gojković.

Gojković je naveo da je policiji naložena strožija kontrola graničnih prelaza, odnosno da niko u Srbiju ne može da uđe bez PCR testa ili potpune vakcinacije.

On je rekao i da u Srbiji ima više od 25 odsto punoljetnih građana koji su primili prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, te da je 18,6 odsto punoljetnih primilo obje doze.

“Imamo više od 700.000 punolejtnih građana koji su potpuno imunizovani, to znači da je prošlo više od tri nedjelje od davanja druge doze vakcine”, izjavio je Gojković.

Najavio je i da će od ponedejljka u Srbiji stići još pola miliona kineske Sinopharm vakcine, kao i 106.000 doza Pfizer/BioNTech vakcina.