Pedijatar i pulmolog u Kliničkom-bolničkom centru “Dragiša Mišović” u Beogradu, Zorica Živković, izjavila je danas da se u toj ustanovi liječi 25 adolescenata i djece zaražene virusom korona, a najmlađi pacijent je dijete rođeno prije osam dana.

Dr Živković je za Radio-televizije Srbije (RTS) kazala da je najviše zbrinutih starosne dobi između 14 i 18 godina.

“Za tu dječicu koja su sasvim mlada, mala, nije toliko teška klinička slika, kad biste uzeli u obzir ovakve parametre ili ovakve simptome koje sam već nabrojala, ali, naprosto se sa takvom dječicom ne zna, oni i bez temperature mogu da imaju sistemsku infekciju, na virus mogu da reaguju potpuno sistemski, znači tim septičnim stanjem i za nas je to onda zapravo razlog da se djeca opserviraju, prate i reagujemo kad god treba”, rekla je ona.

Dodala je da djeca dobro reaguju na terapiju i da misli da mogu da budu zadovoljni kako teku terapijske procedure koje se sprovode u KBC, kao i da se primjenjuje terapija za odrasle, koja je prilagođena djeci.

“Za sada, osim kiseonične potpore, koja im je potrebna, mislim da ostalu terapiju sasvim dobro podnose. Sa kiseonikom je nekada dobro, pa nekad nije, imamo dane kada osciliraju, to je dosta neobično”, rekla je Živković.