Zadužbina Ive Andrića je povodom duplog jubileja – šest decenija od dobijanje Nobelove nagrade za književnost i 45 godina rada zadužbine sa imenom velikog pisca, objavila kritičko izdanje Andrićevog romana “Gospođica”, koje je priredio Milan Potrebić.

Rukovodilac projekta Zorica Nestorović pojasnila je da je poseban značaj ovog izdanja u tome što predstavlja prvo kritičko izdanje nekog Andrićevog romana.

Nestorovićeva je rekla da je “Gospođica” dugi niz decenija bila u sijenci najpoznatijih Andrićevih romana “Na Drini ćuprija” i “Travnička hronika”, jer je objavljena 1945. godine kada i njena dva slavnija prethodnika.

Prema njenim riječima, u sudbini glavne junakinje Rajke Radaković pisac je pokazao poraznu stranu ljudskog robovanja jednoj strasti na širokom antropološkom platnu društvenih i individualnih promjena, prenose “Večernje novosti”.

“Gospođica” je publikovana kao knjiga 18 Kritičkog izdanja djela Ive Andrića i predstavlja nastavak projekta Zadužbine Ive Andrića koji je započet 2016. godine i od kapitalnog je značaja za književnost i nauku.