Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić izjavio je danas da će nastava u toj zemlji početi 1. septembra, da će učenici ići na nastavu i da će časovi trajati 45 minuta.

On je rekao da će o daljem toku nastave odluku donositi Tim za škole i da će se odluka donositi za svaki grad i opštinu pojedinačno.

U lokalnim samoupravama u kojima je situacija dobra nastava će se odvijati u učionicama, kombinovani model podrazumijevaće da učenici sedmog i osmog razreda i srednjoškolci jedan dan imaju nastavu na daljinu, a drugi dan u učionicama, s tim da ta odluka može da se proširi na peti i šesti razred ako ima više od 16 učenika u jednom odjeljenju.

U najugroženijim lokalnim samoupravama, sa velikim stepenom rizika po zdravlje populacije nastava će se odvijati na daljinu za srednjoškolce, a kombinovano za osnovce i časovi će trajati 30 minuta.

“Kada dođe do zaražavanja jednog djeteta u grupi ili odjeljenju sva djeca nadalje nose maske, a zaraženo dijete ide u karantin. Ako budu dva oboljela učenika, ta grupa ili odjeljenje deset dana ide na onlajn nastavu”, rekao je Ružić.

On je rekao da za predškolske ustanove važe preporuke od juna, “djeca neće nositi maske, kao ni vakcinisani vaspitači”.

Ružić je rekao da se u školama nalazi oko 1,1 milion djece, da je oko 4.000 djece vakcinisano i oko 51 odsto od 136.000 zaposlenih u prosvjeti.