Tokom posјete francuskog predsјednika Emanuela Makrona Beogradu dogovoreno je da Srbija od Francuske kupi PVO rakete Mistral.

To je izazvalo reagovanje Prištine, kоја smatra da je naoružavanje Srbije vojna prijetnja za region i da bi zbog toga i Kosovo trebalo da se dodatno naoruža. Iz Srbije negiraju ove tvrdnje.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj nezadovoljan je pristupom dela međunarodne zajednice u odnosu na dijalog Beograda I Prištine. Smatra da se okleva sa zahtevom za međusobno priznavanje u postojecim granicama I da se Srbiji dozvoljava naoružavanje.

I u BiH smatraju da se Srbija neopravdano mnogo naoružava. Iako, kako naši sagovornici kažu, Mistral nisu dalekometne rakete, to ipak uznemirava susede.

Đuro Kozar, vojnopolitički analitičar

“Ona oštri zube iako su u susedstvu sve zemlje NATO I to ima negativne reperkusije na susedne zemlje”

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin odgovara Haradinaju da naoružavanje Vojske Srbije nije opravdanje za pravljenje, kako navodi, paravojske na KiM. Srbija se naoružava ne da bi pretila, već da Srbima niko ne preti, kaže Vulin.Vojni strucnjaci u Srbiji podsecaju da rakete Mistral Beograd kupuje od zemlje članice NATO.

Aleksandar Radić, vojni analitičar

“To je simbolično i potvrda je da Srbija dugoročno ipak orjentisana prema zapadu, a nalazi se u okruženju članica NATO-a i bilo bi politički fantastično pričati o naoružavanju Srbije za potencijalno agresivan pristup prema okolnim zemljama”

Posle dvadeset godina od rata, sve strane se naoružavaju i time se stvaraju nove generacije koje bi ponovile rat, kaže hrvatski analitičar Davor Djenero.

PVO rakete Mistral koje Srbija nabavlja od Francuske prva je nabavka zapadne vojne tehnologije u Srbiji, još od 1976, iz perioda bivše jugoslavije kada su kupljene američke rakete Maverik.

Izvor: Biljana Pekušić/BHRT