Na teritoriji cijele Srbije, okupljanja na javnim mjestima u zatvorenom i otvorenom prostoru više od deset ljudi biće zabranjena od petka, 17. jula, a od tog dana obavezne su zaštitne maske i na otvorenom prostoru, na mjestima na kojima nije moguće obezbijediti rastojanje od metar i po, odlučeno je danas na sjednici Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od COVID-19.

Na teritoriji cijele Srbije, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, zabranjena su okupljanja na javnim mjestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi. Za vrijeme boravka na javnim mjestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Mjera koja se tiče zaštitnih maski i koja je na snazi u Beogradu, danas je proširena na teritoriju cijele Srbije, bez izuzetka. Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mjestima na kojima nije moguće obezbijediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično.

Na svim ostalim javnim mjestima na otvorenom prostoru, preporučuje se nošenje zaštitnih maski.

Sve mjere koje su usvojene na današnjoj sjednici Kriznog štaba, važiće od petka, 17. jula.

Vlada Srbije još jednom je apelovala na sve građane da poštuju sve donijete mjere zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih.

“Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mjera bila bi ekvivalentna zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje koronavirusa. Uvjereni smo da ćemo zajedno sa svim svojim građanima, uz najveću moguću disciplinu i odgovornost, iz bitke protiv korona virusa izaći kao pobjednici”, navedeno je iz Vlade Srbije.