Viši sud u Beogradu odbio je molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Darka Eleza, kojeg bh. pravosuđe potražuje zbog niza krivičnih djela.

Kako su naveli, nisu ispunjene sve pretpostavke za njegovo izručenje BiH.

U novom saopštenju Suda se obrazlaže odluka i precizira da je u prvom stavu rješenja utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za izručenje u odnosu na krivična djela za koja se Elez tereti – izvršena 2015, 2017, 2018. i 2019. godine, ali da je istovremeno Sud u drugom stavu utvrdio da za drugi niz krivičnih djela izvršenih od 2005. do 2009. godine nisu – jer tada nije bio na snazi Ugovor o izručenju između Srbije i BiH, prenosi Tanjug.

Zbog toga, Sud smatra da u tom dijelu molbe BiH izručenje Eleza treba da se odbije.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema prepisa rješenja, saopštio je Viši sud u Beogradu.

Elezu je nedavno ekstradicioni pritvor produžen zbog opasnosti od bjekstva.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH potražuje osumnjičenog Darka Eleza radi vođenja sudskog postupka na temelju potvrđene optužnice u predmetu kodnog naziva “Lutka”, kao i istrage koju provode Tužilaštvo BiH i MUP Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama regiona, koja se odnosi na teška kaznena djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, od 2017. do 2019. godine.