Osuđenici u kazneno-popravnom zavodu u Srbiji, angažovani u krojačkom pogonu, pokrenuli su akciju “Doniraj masku školarcu”, čiji je rezultat više od 16.000 višekratnih zaštitnih maski doniranih najmlađim školarcima.

Više od 200 osuđenika u KPZ-u u Sremskoj Mitrovici odreklo se plate koju primaju za svoj rad kako bi bilo izrađeno više od 16.000 višekratnih maski za đake od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Sremskoj Mitrovici, u Srbiji.

Osuđenici angažovani u krojačkom pogonu su sami odlučili da pokrenu akciju “Doniraj masku školarcu” i odreknu se plate koju primaju za svoj rad i sredstva usmjere za kupovinu materijala, krojenje i šivenje maski za najmlađe osnovce, rekli su iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Srbiji.

Zamjenica gradonačelnika Svetlana Mulovanović zahvalila je zavodu na donaciji i najavila raspodjelu maski po školama sljedeće sedmice, a svako dijete će dobiti po pet maski.

U pomenutom pogonu radi 30 osuđenika koji su prošli certifikovanu obuku za krojače, a ostali radno angažovani osuđenici u KPZ-u su se priključili akciji i takođe donirali platu ili druga lična sredstva, navode iz Uprave.

Inače, osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli i osuđenice u ženskom zatvoru u Požarevcu na početku epidemije koronavirusa počeli su da šiju dnevno i do 6.000 zaštitnih maski za zaposlene i lica lišena slobode u svim zavodima, a proizvodnja i dalje traje i proširena je na izradu zaštitnih odijela, nazuvica i kapa, naveli su iz Uprave.