Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović saopštio je na konferenciji za medije da je odlučio da prekine štrajk glađu, pošto je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu reagovalo povodom incidenta koji se 8. maja dogodio ispred Skupštine Srbije.

Kako je rekao, štrajk prekida jer želi da doprinese smirivanju svih tenzija u Srbiji, a posebno tenzija u vezi sa radom Skupštine Srbije.

Martinović je ispred Skupštine novinarima pročitao saopštenje tužilaštva u kojem se kaže da je protiv četiri lica preduzelo dokazne radnje radi nasilničkog ponašanja na javnom skupu, te da će istragu sprovesti u najkraćem periodu.

“Kao neko ko je tri dana štrajkovao glađu nisam previše zadovoljan ovim saopštenjem. Mislim da je moralo biti oštrije i trebalo je jasnije definisati šta se desilo 8. maja, ali i ovo je prvi korak u onome što smo imali namjeru da uradimo, a to je apel da tužilaštvo reaguje u skladu sa zakonom na prebijanje poslanika Marjana Rističevića”, rekao je Martinović.

On je poručio da u Srbiji postoji podjela na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast i da svaki organ mora da radi svoj posao u skladu sa ustavom, te da svoj štrajk ne smatra pritiskom na pravosuđe.

Kada je riječ o skupu koji je sinoć organizovan ispred Skupštine Srbije, Martinović je prvo rekao “preduzeli smo sve mjere zaštite”, ali se brzo korigovao i rekao da su “sami građani preduzeli mjere, nosili maske i rukavice i bili maksimalno zaštićeni”.

On je ostao pri svojoj tvrdnji da je skup bio spontan.