Prema procjenama nadležnih, u Srbiji bi protiv koronavirusa trebalo da se vakciniše oko četiri miliona ljudi, izjavila je ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Marija Obradović.

Kako je rekla, pošto se primaju dvije doze, znači da ih je potrebno osam miliona.

“Treba da budemo ponosni jer na zapadnom Balkanu nema zemlje koja je ovako dobro obezbedila vakcine”, rekla je Obradović.

Ona je navela da nijedna vakcina protiv koronavirusa u Srbiji neće biti kupljena na osnovu političkog stava, te dodala da će poslije prijavljivanja građana za vakcinaciju biti sačinjen plan vakcinisanja i određeni punktovi u cijeloj zemlji na kojima će imunizacija biti obavljana.

Obradović je rekla da se od juče do jutros elektronskim putem na sajt E-uprave prijavilo 85.088 ljudi za dobijanje vakcine protiv Kovida-19.

Ona je najavila da će od četvrtka, 14. januara, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srbije objaviti broj telefona kontakt centra posredstvom kojeg će za vakcinaciju moći da se prijavljuju građani koji nemaju internet.

Obradović je napomenula da građani koji nemaju zdravstveno osiguranje neće plaćati vakcinaciju i biće imunizovani u trećoj fazi zajedno sa najvećim brojem građana Srbije.