Epidemija koronavirusa najkritičnija je u Beogradu, Šapcu, Kragujevcu o Novom Pazaru, kaže premijerka.

ANA BRNABIĆ, premijerka Srbije

“Nećemo prezati od restriktivnih mjera da bi sačuvali zdravlje ljudi. Moje mišljenje je da je najefikasnija mjera uvođenje vanrednog stanja i zabrane kretanja, ali se trudimo da ovaj put imamo drugačiji pristup jer je ovo borba koja će trajati dugo”.

Što se tiče protesta, Brnabić navodi da je to nepromišljen zdravstveni rizik, moli ljude da ostanu kod kuće jer će, kaže, za proteste uvek biti vremena, a za borbu protiv koronavirusa više ga nema.

Međutim, protest se ipak održava.

A rusko Ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se povodom informacija o ruskoj umoješanosti u nemire tokom protesta, ocjenjujući da su to lažne vijesti i da njihovi autori pokušavaju da održe poznate stereotipe konspiracije svojih sponzora koji kao da u svemu vide “ruku Moskve”, kaže se u saopštenju.

Analitičari koji nisu pristalice teže da Rusija organizuje nemire u Srbiji vjeruju da se ništa nije promijenilo u poznatom ruskom stavu da štiti srpske interese u vezi s Kosovom. Smatraju da u ovom trenutku početka pregovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU neki politički krugovi i mediji žele da srpsko-ruske odnose predstave u drugačijem svjetlu.

MIROSLAV STOJANOVIĆ, bivši dopisnik “Politike” iz Moskve

“…da se pokaže kako Moskva vrši neku vrstu dodatnog i žestokog pritiska na Vučića i da na neki način potkopava njegovu poziciju.”

MUP Srbije saopštio je da je poslije jučerašnjeg protesta u Prekršajni sud privedeno 13 osumnjičenih za prekršaje počinjene ispred parlamenta 7. jula. Osuđeno je pet, jedna osoba je oslobođena, sedam će biti procesuirano.
Osuđenima su izrečene novčane kazne u vrijednosti između 180 i 780 eura, a oni koji nisu mogli da plate kaznu odslužiće je u zatvoru.