Epidemiološka situacija u Srbiji je ozbiljna i dosta teška, ali daleko od toga da je izmakla kontroli, izjavio je direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin.

Ašanin je rekao da je u prvom talasu najviše oboljelih bilo 16. aprila – 445 pacijenata, u drugom talasu 26. jula – 467 pacijenata, dok je juče, u trećem talasu, bilo 1.545 novih slučajeva.

On je istakao da se ulažu ogromni napori, da prate situaciju i trude se da idu korak ispred onog što može da se desi.

Član Kriznog štaba Zoran Gojković izjavio je da se epidemiloška situacija prati i da zemlja ne može tek tako da se zatvori.

“Kada vidimo da zdravstveni sistem ne može normalno da funkcioniše, moraćemo da primenimo teže mere”, rekao je Gojković i dodao da je važno očuvati i ekonomiju.

Direktor Instituta “Batut” Verica Jovanović je rekla da je ove nedjelje registrovano tri puta više novozaraženih, nego prošle i da se bolnički kapaciteti pune.

Ona je navela da je klinička slika zaraženih različita, da ima teških slučajeva, kao i da ima sve veći broj zaraženih koji u jednom momentu mogu dobiti teže simptome bolesti.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u školama, gdje je od početka školske godine do danas zaraženo 313 đaka u 19 okruga, Jovanović je rekla da to nisu slučajevi koji su nastali u samoj školskoj sredini.