Srbija trenutno gradi 250 kilometara novih auto-puteva i realizuje infrastrukturne projekte vrijedne 16 milijardi evra, izjavila je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je navela da je u prethodnih nekoliko godina izgrađeno 350 kilometara novih auto-puteva, pa sada Srbija ima 924 kilometra auto-puta.

“Gradimo Moravski koridor, auto-put i brzu saobraćajnicu Ruma-Šabac-Loznica, dionicu od Čačka do Požege, auto-put ka BiH Sremska Rača – Kuzmin, a juče smo potpisali i komercijalni ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora”, rekla je Mihajlović.

Ona je najavila da će do kraja sljedeće godine biti gotove dionice od Kruševca do Pojata i od Čačka do Požege.

“Gradimo i brzu prugu od Beograda do Budimpešte, ali je jednako važno da imamo brzu prugu i do Niša, za koju očekujem da sljedeće godine potpišemo ugovor. Realizujemo infrastrukturne projekte vrijedne 16 milijardi evra”, rekla je Mihjalović.

Ona je navela da će kroz saradnju sa Američkom međunarodnom finansijskom korporacijom (DFC) biti realizovani projekti izgradnje “auto-puta mira” do Prištine, kao i pruga Niš-Merdare-Priština.

Mihajlović je istakla da je za prvu dionicu auto-puta, vrijednu 220 miliona evra novac obezbijeđen kroz Evropsku investicionu banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj.

Ona je najavila da će krajem oktobra ili početkom novembra biti raspisan međunarodni javni poziv, a očekuje da do kraja godine bude određen izvođač i da u martu 2021. započnu radovi na ovoj dionici dugoj 33 kilometra.

“Projekti sa DFC-om vrijedni su, takođe, nekoliko milijardi evra, radimo dokumentaciju i verujem da ćemo sljedeće godine razgovarati o konkretnim ugovorima”, rekla je Mihajlović.