U bolnicama u Srbiji trenutno se nalazi oko 730 pacijenata oboljelih od Kovida-19, izjavila je zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” Darija Kisić Tepavčević, te dodala da su se počele popunjavati i privremene bolnice.

Ona je navela da su najefikasnije mjere, dok se ne pojavi vakcina protiv koronavirusa, nošenje maski i održavanje distance.

Prema njenim riječima, svjetska populacija je sada otpornija na virus u odnosu na početak godine, ali da je i dalje veliki broj novozaraženih i još uvijek se ne zna koliko dugo imunitet na virus može trajati.

Kisić je istakla da, kada bi se svi pridržavali propisanih mjera, ne bi bilo potrebe za uvođenjem novih, rigoroznijih mjera.

“Lično nisam pristalica kaznene politike. Ne mogu precizirati odgovor hoće li će i kada će biti pooštrene mjere. Međutim, ne možemo dozvoliti da se virus širi”, navela je Kisić.

Pojasnila je da su evropske i svjetske zemlje, gdje su pooštrene mere, došle do točke kada je zdravstveni sistem prepun i kada više nemaju izbora.

Kisić je podsjetila kako je strategija u Srbiji da se privremene bolnice počnu popunjavati kada kapaciteti zdravstvenog sistema budu popunjeni 60 do 70 posto, do čega je i došlo.

Svjetski je trend da se bolnički liječe samo pacijenti sa srednje teškim i teškim upalama pluća.

Noćna mora svakog zdravstvenog sistema je, kako je rekla, da dođe u situaciju da ne može zbrinuti sve oboljele od Kovida-19.

Kisić je istakla kako je Srbija daleko od toga ali da se spremaju na najgori scenario.