Porodilja B.M. (27) koja je bila zaražena koronavirusom je preminula u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu.

Ona je u ponedjeljak, 26. aprila prevezena u jedinicu intenzivne njege Кlinike za anesteziju i intezivnu terapiju zbog progresivnog pogoršanja respiratorne funkcije i jako teškog opšteg stanja. Od tada, pacijentkinja je bila pod neprekidnim nadzorom i tretmanom multidisciplinarnog tima lekara UКC Niš, navedeno je u saopštenju te zdravstvene ustanove.

Dodaju da je trudnica istog dana porođena prirodnim putem, u kontrolisanim uslovima u jedinici intenzivne njege Кlinike za anesteziju i intezivnu terapiju. Rodila je vitalno dijete ženskog pola koje je odmah prebačeno u neonatološki blok Кlinike za dječije interne bolesti.

Dan nakon porođaja, dolazi do pogoršanja životnih funkcija i teškog poremećaja koagulativnog statusa, kao i naglog prestanka bubrežne i funkcije jetre. I pored intenzivnog liječenja, došlo je do smrtnog ishoda i pacijentkinja je preminula jutros u sedam časova i 20 minuta.

“Beba se nalazi u potpuno zadovoljavajućem zdravstvenom stanju, negativna je na koronavirus i pod neprekidnim nadzorom ljekara“, zaključili su iz Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.