U Srbiji je na snazi vanredna situacija na teritoriji četiri grada i 13 opština, ali su vodostaji rijeka na područjima ugroženima poplavama u opadanju i voda se postepeno povlači.

Vatrogasci spasioci na terenu pružaju pomoć stanovništvu kroz dostavu hrane i ostalih životnih potrepština i crpljenju vode iz poplavljenih domaćinstava, navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Usljed obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdijevanju, na snazi je vanredna situacija na teritoriji 17 lokalnih samouprava: na teritoriji četiri grada: Niša, Leskovca, Pirota i dio teritorije grada Vranja i na teritoriji 13 opština: Bujanovac, Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Gadžin Han, Vladičin Han, Medveđa, Кuršumlija, Bela Palanka i Babušnica i dijelu teritorije opštine Prijepolje i Bojnik.

Od početka snježnih padavina, pripadnici Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima za spasavanje i rad na vodi evakuisali su 85 osoba iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka, i to 32 lica iz Doljevca, dva iz Leskovca, šest lica iz Bojnika, osam iz Bujanovca, četiri iz mjesta Zlatokop kod Vranja, tri iz Pirota, 20 iz Bele Palanke, osam iz Crvene reke i po jednu osobu iz Dimitrovgrada i Donje Trnave kod Niša.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Кruševca su tokom dana pomagali ugroženom stanovništvu u mjestu Đunis i vršili isporuku hrane i ostalih životnih potrepština gdje je usljed izlivanja Južne Morave došlo do plavljenja domaćinstava. Pripadnici VSB Кruševac su na terenu i prate stanje.

Vatrogasci-spasioci iz Prokuplja i Leskovca su, u Žitorađi i Lebanu, vršili crpljenje vode iz poplavljenih domaćinstava i nastaviće da obilaze teren na tom području.

Na području Nišavskog upravnog okruga tokom noći pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Niš vršili su crpljenje vode iz poplavljenih domaćinstava u selu Lalinac. Na vodotokovima rijeka situacija je stabilna.

Na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga, Topličkog, Jablaničkog i Pirotskog okruga situacija je stabilna. Pripadnici Vatrogasno-spasilačkih brigada Vranje, Leskovac, Prokuplje i Pirot nastaviće obilazak terena.