Više od 60 pripadnika vojske Srbije angažovano je u Leskovcu, Vlasotincu i Žitorađi na pružanju pomoći stanovništvu i otklanjanju posljedica poplava, uz mehanizaciju i pumpe za ispumpavanje za vodu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović posjetio je pripadnike vojske angažovane na pružanju pomoći u selu Turekovac i naselju Bogojevce i istakao da u ovom trenutku nema neposredne opasnosti, jer su uz veliki angažman i saradnju vojnici, lokalna samouprava i stanovništvo uspjeli da odbrane ova naselja.

“Ali pošto se mogu očekivati dalje padavine potreban je oprez. Moramo i u narednim danima pratiti situaciju i ukoliko bude bilo bilo kakvih indicija da može doći do novog porasta vodotokova intervenisati i biti uz svoje građane“, rekao je Stefanović.

On je naveo da će se u saradnji sa gradonačelnicima i predsjednicima opština vidjeti gdje je potrebno angažovati Vojsku.

“Bićemo uz građane svuda gde pozovu”, poručio je Stefanović i dodao da će u Vlasotince biti poslata cisterna za vodu.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović istakao je da je problematična bila linija Leskovac-Vlasotice zbog toga što je važna trafo-stanica bila izložena velikoj količini vode, što je predstavljalo opasnost po život.

Naveo je da je samo u selu Turekovac palo više od 80 litara po metru kubnom, što je ogromna količina vode.