Povećano je interesovanje građana Srbije za primanje treće doze vakcine, a za sticanje kolektivnog imuniteta od virusa korona potrebno je vakcinisati barem još milion ljudi, izjavio je koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić.

On ističe da je do juče trećom dozom vakcinisano 120.000 ljudi.

“Ti brojevi rastu poslednjih dana po eksponencijalnoj krivi. Pre pet dana su brojevi bili oko 10.300, da bi se povećali na 29.000, na 59.000, 85.000. Do juče je vakcinisano 120.000 ljudi”, rekao je Bekić za RTS.

On navodi da se, kada je riječ o očuvanju javnog zdravlja, može razmišljati o obaveznoj vakcinaciji, kao i da bi trebalo da budu vakcinisani zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane od virusa korona.

“Svi ljudi koji su u velikom broju kontakata – vojska, policija, državna uprava, prosvjetni radnici su, takođe, u grupi o kojoj se razmišlja da se obavezno vakcinišu, jer ćemo na taj način sa 50 odsto vakcinisanih građana, skočiti možda na 70 odsto i približiti se kolektivnom imunitetu”, rekao je Bekić.

On upozorava da se na dnevnom nivou ne vakciniše dovoljan broj ljudi, kao i da apeli nisu urodili plodom.

“Korona se otela kontroli. Ostavili smo joj vrijeme da mutira i da može da pređe u `delta` soj koji se brzo širi. Korona, ako joj ostavite vreme, ona će preći u oblik koji će se brzo širiti, jer želi da preživi. Građani koji nisu vakcinisani su najugroženiji i treba da budu svjesni toga”, kaže Bekić.