U Srbiji je do sada zabilježeno 736 neželjenih reakcija na sve vakcine protiv koronavirusa, izjavio je predstavnik Agencije za lijekove i medicinska sredstva Pavle Zelić.

On je naveo da se sada kada je oko 1.200.000 građana primilo drugu dozu vakcine očekuje merljivost efikasnosti vakcine u Srbiji.

“Među preminulima nema onih koji su dva puta vakcinisani. Studije iz Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva to pokazuju, pokazaće se i kod nas da vakcine djeluju i daju efekat i ovo će se završiti u jednom trenutku. U Americi su rekli za 4. juli, ja bih rekao možda za naš najveći praznik Vidovdan, 28. juna da možemo da nađemo neki konačan izlaz iz ove epidemije”, rekao je Zelić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Zelić je kazao i da je do juče u podne zabilježeno ukupno 736 neželjenih reakcija na sve vakcine, a najviše na kinesku “Sinopharm” vakcinu i to 263, na “Pfizer/BioNTech” 227, na “Sputnik V 137 i 109 na “AstraZeneca”. On je ocijenio da je taj broj zanemarljiv u odnosu na broj datih doza vakcine.

Prema njegovim riječima, bilo je ukupno pet težih reakcija, a nijedna nije zahtevala dužu hospitalizaciju.