Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa Branislav Tiodorović najavio je mogućnost zatvaranja škola i fakulteta u Srbiji ukoliko broj novozaraženih na dnevnom nivou bude veći od 500.

On je ocijenio da je realno očekivati da će taj broj biti dostignut u naredne dvije nedjelje “ako se narod ne uozbilji”.

“Ova nedjelja biće veliki test, uvjerićemo se da li je i onaj dio naroda koji ne poštuje baš mnogo mjere shvatio da je ozbiljno i da li svi naši apeli imaju nekog uspjeha ili smo osuđeni na potpuni neuspjeh”, naveo je epidemiolog za današnji Kurir.

Dodao je da je “prijatno” iznenađen što se u prethodna dva-tri dana u Nišu, kao i u nekim drugim gradovima, ugostitelji pridržavaju ograničenja radnog vremena do 23 časa.

“Ako i u Beogradu bude krenulo kako valja, onda nećemo preći 100-150 novih pozitivnih dnevno. Međutim, ukoliko u Beogradu ne bude shvaćeno koliko je sitaucija ozbiljna, kao i u Novom Pazaru, koji je ukinuo, pa ponovo vratio vanrednu situaciju pod pritiskom s vrha, imaćemo najmanje 300-400 novih slučajeva dnevno vrlo brzo”, ocijenio je Tiodorović.

Dodao je da ni u tom slučaju ne treba uvoditi policijski čas, već zatvoriti kafiće i restorane i to u gradovima koji su žarišta epidemije.

“Zatvorićemo i bioskope, pozorišta, neće biti dozvoljene nikakve manifestacije, ni kulturne ni muzičke. Geografskom distribucijom broja pozitivnih vidjeće se gdje je žarište, pa ako bude trebalo, i pojedini dijelovi grada biće zatvoreni ili deo grada neće u potpunosti funkcionisati. Ne moraju svi da plaćaju ceh zbog neodgovornog ponašanja nekih”, naveo je epidemiolog.