Ministar finansija Srbije Siniša Mali poručio je da Srbiji ne prijeti crni scenario zbog korona krize, jer nema zatvaranja fabrika i otpuštanja radnika, dok će budžetom za 2021. godinu više novca biti izdvojeno za povećanja plata u javnom sektoru i penzija, kao i za kapitalne investicije.

Mali je rekao da će budžet moći da izdrži povećanje plata u javnom sektoru i da će građani vidjeti povećanje životnog standarda.

“Povećaćemo penzije po švajcarskoj formuli, što je 5,9 odsto od 1. januara, kao što je povećana i minimalna zarada za 6,6 odsto, pa očekujemo da to utiče na rast svih plata od 1. januara”, rekao je Mali.

On je naveo da će država uspjeti da održi makroekonomsku stabilnost, jer se vodi odgovorna ekonomska politika, a u pripremi su i povoljni krediti za mala i srednja preduzeća, ali i velika, kako bi mogla da prežive korona krizu, sa dužim rokom otplate.

Mali je naglasio da je počela i isplata za hotelijere u gradskim sredinama, navodeći da se više od 300 hotela javilo.

“Očekujem da nakon formiranja nove Vlade i rebalansa budžeta, krajem novembra ili početkom decembra, odredimo i budžet za narednu godinu”, rekao je Mali za TV “Pink”.

On je podsjetio da Srbija za devet mjeseci ove godine ima 1,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, što nije ostvarila nijedna zemlja u okruženju.