Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) sa zadovoljstvom obavještava da je mlada režiserka Zeynep Dilan Süren iz Turske za film Velika istanbulska depresija osvojila Srce Sarajeva za najbolji studentski film, nagradu koju ova organizacija podržava od kada je 2017. godine uvedena ova takmičarska kategorija, na svečanoj ceremoniji 26. po redu Sarajevo Film Festivala (SFF) održanoj sinoć u online formatu.

„Veoma sam ponosna da kroz saradnju sa SFF-om podržavamo mlade filmske autore iz našeg regiona, s obzirom da je festival postao ozbiljna platforma filmske industrije koja može pomoći mladim ljudima u njihovom profesionalnom razvoju, što je upravo ono što i Vijeće za regionalnu saradnju radi. Stoga sam jako sretna što je ovogodišnja nagrada za najbolji studentski film pripala mladoj ženi iz Jugoistočne Evrope, iz Turske. Bravo, Aferin Zeynep! Iskrene čestitke tebi i tvom timu! Nije lako postići uspjeh u regionu, naročito mladoj ženi, ali se nadamo da će ti ova nagrada pomoći da započneš veoma dugu, produktivnu i uspješnu karijeru! Zaista je vrijeme za mlade!“ rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Vijeće za regionalnu saradnju već četvrtu godinu zaredom podržava kategoriju studentskog filma na Sarajevo Film Festivalu. Ove se godine u ovoj kategoriji takmičilo 15 odličnih filmova iz regiona i šire, od kojih je 10 imalo svoju svjetsku, 3 međunarodnu, a 2 regionalnu premijeru. Nagrađeni film Velika istanbulska depresija govori o dvije djevojke, Didem and Ayşe, koje ne uspjevaju pronaći posao, čak iako je prošlo dosta vremena otkako su diplomirale. Nikako ne uspjevaju pronaći novac, niti se Didem može koncentrisati na pisanje, niti Ayşe na crtanje. Na rubu metropole, njih dvije su zaglavile među neboderima koji zaklanjaju pogled s njihove terase i oronulih stambenih zgrada. Film možete pogledati na ovom linku:

https://ondemand.sff.ba/film/velika-istanbulska-depresija-the-great-istanbul-depression/

„Drago nam je da je naš partner Vijeće za regionalnu saradnju, koje je već četvrtu godinu zaredom pokrovitelj nagrade Srce Sarajeva za najbolji studentski film. Podrška mladim ljudima je od velike važnosti i Sarajevo Film Festival, kroz različite programe, radi na edukaciji i promociji mladih filmskih radnika. Sretni smo što imamo i rediteljice koje su bile u programu Talents Sarajevo, a koji ove godine sa svojim filmovima učestvuju u Takmičarskom programu – studentski film. Sarajevo Film Festival ostaje platforma za razvoj i podršku i drago nam je da u tome imam jednog ovakvog partnera kao što je Vijeće za regionalnu saradnju,“ rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.