Do ovog trenutka porodice 11 žrtava genocida u Srebrenici dale su saglasnost za ukop posmrtnih ostataka na kolektivnoj dženazi koja bi trebalo da bude održana 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić.

“Ovaj broj, naravno, nije konačan i očekujemo da će on biti veći do same dženaze, do kada porodice identifikovanih žrtava imaju pravo odlučiti o ukopu posmrtnih ostataka svojih najmilijih”, rekla je Fazlić.

U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta nalaze se posmrtni ostaci još 37 žrtava genocida u Srebrenici, koji su i zvanično identifikovani, ali njihove porodice se još uvijek nisu odlučile na ukop jer je, navela je Fazlić, uglavnom riječ o oskudnim posmrtnim ostacima.

“U većini slučajeva pronađeno je samo nekoliko kostiju žrtava, zbog čega porodice nemaju snage da svoje najmilije spuste u mezar”, pojasnila je Fazlić.

Također, u prostorijama Komemorativnog centra u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 99 žrtava za koje je pristigao DNK nalaz o njihovom identitetu, ali koje zvanično nisu identifikovale porodice.

“Nadamo se da će porodice smoći snage da identifikuju posmrtne ostatke svojih najmilijih i odluče se za njihov ukop u narednom periodu, s obzirom da je taj proces od pojave pandemije COVID-19 značajno otežan. Posljednja identifikacija u PiP-u je obavljena polovinom marta”, rekla je Fazlić.

Iako su istražitelji u proteklom periodu radili na provjeri informacija i pretrazi terena u potrazi za grobnicama, ekshumacije i identifikacije su za vrijeme pandemije obustavljene zbog odluke kojom je zabranjeno okupljanje više od pet osoba.

“Nadamo se da će se pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici i kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru Srebrenica nastaviti intenzivnije, kao i sam proces identifikacija i ekshumacija”, rekla je Fazlić.