Ne stišava se bura zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je vjernike da se svakog dana okupljaju u što većem broju na molitvi u crkvama i manastirima širom Crne Gore u znak protesta zbog usvajanja ovog zakona.

Centar Žabljaka je sat vremena bio blokiran. Najavljena su nova okupljanja, a košarkaški klub Crvena Zvezda je zbog događaja u Crnoj Gori zatražio odgađanje sutrašnjeg susreta sa Budućnosti.

Veliki broj vjernika prisustvovao je liturgiji u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, nakon služenja liturgije, pozvao je vjernike da u što većem broju idućih dana prisustvuju molitvama u manastirima i crkvama. Zvona na crkvama će svaka dva sata zvoniti do Božića, s obzirom na to da je, kako je istakao mitropolit, u Skupštini Crne Gore, umrla pravda i pravo.

“Nadamo se u Boga da će se sadašnja vlast urazumiti. Dosta su oteli od naroda. Njihovi prethodnici su za narod otimali, tako su govorili, ali se vidi po njihovim đacima da to nije bilo otimanje za narod nego za sebe, za svoje interese”, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Liturgija je održana dan nakon što je zasjedao Episkopski savjet Sprske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i nakon što je formiran Odbor za odbranu svetinja.

Mitropolit je odlikovao jednog policajca iz Nikšića koji je dao otkaz jer, kako kaže, nije htio da tuče građane koji su prije nekoliko dana protestovali zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U Žabljaku je više desetina ljudi sat vremena blokiralo centar grada. Poslije pregovora sa policijom građani su se razišli, ali i najavili okupljanje i blokade svakog dana poslije liturgije. Prethodne noći održani su protestni skupovi u Nikšiću i Beranama.

Zbog protesta ispred Ambasade Crne Gore u Beogradu prije dva dana, Liberalna partija Crne Gore pozvala je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore da hitno reaguje povodom, kako je navedeno, napada na ambasadu i na pokušaj spaljivanja zastave Crne Gore.

Košarkaški klub Crvena zvezda je zbog događanja u Crnoj Gori zatražio da utakmica sa Budućnosti, zakazana za sutra, bude odgođena. Podgorički klub uvjerava da je sve spremno za meč i da oni smatraju da ne postoji nijedan razlog za odlaganje.

Uprkos negodovanju Srpske pravoslavne crkve i opozicionog Demokratskog fronta (DF), Zakon o slobodi vjeroispovijesti je potpisao predsjednik Milo Đukanović. Poslanici DF-a prethodno su pozvali predsjednika da ne potpiše Zakon, već da ga vrati Skupštini na doradu.


Gost Dnevnika 2 BHRT-a bio je Zlatko Vujović iz Centra za istraživanje i monitoring Crne Gore.