Ni danas nema zvaničnih informacija je li sve spremno za uvoz vakcina “Sputnjik V” u Federaciju Bosne i Hercegovine. Iz Zavoda za javno zdravstvo stiže potvrda da su juče sa veledrogerijom “Medimpex” iz Sarajeva potpisali ugovor za nabavku vakcine. Ni riječi o tome da li su ugovor potpisali i Rusi. U međuvremenu, situacija se komplikuje, jer je “Krajinagroup”, koja uvozi istu vakcinu u Republiku Srpsku, podnijela zahtjev za njenu registraciju. Ukoliko to prođe, niko osim njih više neće moći da uvozi “Sputnjik”.

Zahtjev za registraciju je podnesen i u ovakvim hitnim situacijama može biti riješen u roku od deset dana, poručuju iz Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine. Sticanjem statusa nosioca dozvole za stavljanje u promet vakcina “Sputnjik V”, opcija interventnog uvoza više neće biti moguća.

“Ukoliko Agencija da dozvolu za stavljanje u promet vakcine Sputnik V, to znači da Krajinagroup postaje nosilac dozvole za stavljanje vakcine u promet. Od momenta registracije vakcine, Sputnik V će se uvoziti i prometovati redovnim putem (a ne interventnim kao do sada). U slučaju registracije vakcine, ostali veleprometnici mogu uzeti učešče u procesu uvoza jedino ukoliko ostvare saradnju sa Krajinagroup-om.”

Koči li ovo proces nabavke vakcina u Federaciji Bosne i Hercegovine? Još ne, ali je brza reakcija nadležnih neophodna. Vakcine se mogu interventno uvesti sve do momenta dok Agencija za lijekove ne odobri registraciju, a teroetski je moguće i da odbije zahtjev “Krajinagroup”-a. Iz ove firme bez komentara.

“Krajinagroup” iz Banjaluke jedna je od šest potencijalnih uvoznika koji su se prijavili za nabavku “Sputnjika V” za Federaciju BiH. U prvom krugu nisu prošli, jer je samo sarajevski “Medimpeks” dostavio kompletnu dokumentaciju. Još nema informacije iz Zavoda za javno zdravstvo o tome da li je Ruski investicioni fond potpisao Ugovor o nabavci, što je preduslov za dalje aktivnosti uvoza. Iz Uprave za indirektno oporezivanje pojašnjavaju šta predstoji.

RATKO KOVAČEVIĆ, Uprava za indirektno oporezivanje BiH

“Ukoliko je riječ o određenom interventnom uvozu, neophodno je da postoji rješenje od resornog entitetskog Ministarstva zdravlja.”

U federalnom Ministarstvu zdravstva saznajemo da zahtjev za interventni uvoz još nisu dobili, te da ministar, zasad, nema šta da potpiše. Interesantno, “Krajinagroup” zahtjev za registraciju podnijela je u srijedu, isti dan kada je federalna Vlada saopštila da su za posao nabavke odabrali “Medimpeks”. Plan je bio da se, tri dana od otvaranja akreditiva isporuči prvih stotinu hiljada doza vakcina, a da ostale stignu u narednih nekoliko sedmica.