Prije tačno sedam dana u Tuzli je uhićen državni zastupnik Enver Bijedić i menadžment Rudnika soli, a razlog su bile malverzacije oko velikog ugovora vrijednog 5,5 milijuna maraka, za istraživanje bušotina u Rudniku soli. No, veliko je pitanje šta će sada biti sa spornim ugovorom, i kako će se postaviti Vlada Tuzlanskog kantona?

Na Sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona ni riječi o Rudniku soli, uhićenjima državnog zastupnika Envera Bijedića i menadžmenta Rudnika koji je potpisao ugovor vrijedan 5, 5 milijuna KM za istraživanje bušotina u ovom strateškom rudniku, sa firmom koja ima tek jednog zaposlenog i nema ni ljudske ni materijalne kapacitete za ova istraživanja. Sporni ugovor još nije raskinut.

MEVLUDIN HODŽIĆ, ministar gospodarstva Tuzlanskog kantona

“Ovaj ugovor, koji je potpisan u vezi ovih bušotina, je na neki način kompromitovan. Mi podržavamo istražne organe i željeli bismo da što prije dođu do rezultata. Zato što je ugovor kompromitovan, mi nalazimo sada neko rezervno rješenje kako izaći iz toga.”

Pred Vladom je sada imenovanje novog Nadzornog odbora, a ministar i dalje nije siguran da će Ugovor biti poništen.

MEVLUDIN HODŽIĆ, ministar gospodarstva Tuzlanskog kantona

“To je malo komplikovano i ne može se realizovati ugovor dok ne vidimo šta je s njim. Uvođenje izvođača je svakako 60 dana po ugovoru, ima tu i nekih ugovornih nejasnoća, čini mi se oko bankarske garancije, jer izvođač za sada nije dostavio bankarsku garanciju, a to je uslov svih uslova da se započne realizacija ugovora.”

Stoga je i pitanje kako je uopće bez ključnog dokumenta Ugovor i potpisan. Iz Socijaldemokrata BiH pred kameru ne žele, ali zato stalno medijima šalju nepotpisana priopćenja u kojIma osporavaju proces kojeg je pokrenulo Tužiteljstvo TK, smatrajući ga politički montiranim. Tako je i danas Enver Bijedić, u državnom parlamentu reagirao.

ENVER BIJEDIĆ, zastupnik u Parlamentu BiH

“Zašto je do ovoga došlo? Prilikom izlaska iz SDP-a mi smo osnovali Socijaldemokrate i na zadnjim izborima napravili smo spektakularan rezultat, treći smo po snazi u Tuzlanskom kantonu i raspolovili smo izborni rezultat SDP-a s prošlih izbora. Najveća smo konkurencija i protivnik i najizgledniji kandidat da na opštim izborima popravimo taj rezultat i budemo još bolji. Ko je u svemu tom učestvovao? Treba da se zna da ljudi koji vode kantonalnu orgnizaciju SDP-a i Grad Tuzlu imaju jasan strah da ćemo napraviti taj rezultat. Pri tome imaju svoje saradnike u Tužilaštvu TK.“

O uhićenjima ni riječi, ali nezvanično saznajemo da se o imenovanju direktora Rudnika soli već govori te da bi ova pozicija trebala pripasti Našoj stranci.

SELIM BEŠLAGIĆ, zastupnik u Skupštini TK

“Mjesto direktora neće pripasti Našoj stranci nego čovjeku koji je spreman da prihvati taj izazov i koji mora odgovarati za svoje poteze, ne Našoj stranci, nego Skupštini Tuzlanskog kantona.”

Rudniku soli u Tuzli je neophodan dobar menadžment kako bi se ovaj strateški rudnik razvijao i bio izvor slanice za brojna velika poduzeća, a ne dio političkog plijena.