Ne stišavaju se reakcije nakon objave Programa reformi BIH koji bi uskoro trebao biti poslan u sjedište NATO saveza u Brisel.

U opoziciji su ogorčeni i kažu da je riječ o najvećoj izdaji Republike Srpske. Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik i dalje kategoričan – nema prejudiciranja članstva u NATO-u. Analitičari kažu, da svi elementi jasno ukazuju na to da se BiH polako ali sigurno kreće prema Sjevernoatlantskom savezu.

Opozicija u Republici Srpskoj ogorčena je jer se u Programu reformi nigdje ne spominje Republika Srpska kao ni vojna neutralnost. U PDP-u i SDS-u kažu, u pitanju je najveća izdaja Republike Srpske u posljednjih 20 godina.

BRANISLAV BORENOVIĆ, predsjednik PDP-a

Jasno je je da je to dokument koji se šalje u NATO savez u Brisel i da je to jasno trasiran put BiH kao NATO-u. Mislim da je zaista besmisleno tražiti sada neke izgovore, neko pravdanje.

MIRKO ŠAROVIĆ, predsjednik SDS-a

Euroatlantske integracije i sam NATO u dokumentu se pominju više od 50 puta u dokumentu. Neperspektivna imovina više neće pripadati lokalnim zajednicama, već Ministarstvu odbrane, a knjižit će se i perspektivna imovina.

Milorad Dodik ponovo kategoričan da neće biti nikakvog integracionog plana u NATO i da je to navedeno u Programu reformi BiH.

MILORAD DODIK, član Predsjedništva BiH

Ranije su tvrdili i dalje tvrde, bez obzira šta pročitaju njihov politički otklon je te vrste, dakle nemoguće je to pripisati SNSD-u, SNSD je partija koja je tražila da se u Narodnoj skupštini usvoji rezolucija o vojnoj neutralnosti a SDS i PDP nisu bili u tom, oni nisu glasali za takvo nešto.

Tražili smo razlike između ANP-a i Programa reformi i uočili smo da su u programu pojedini pasusi izbačeni, a riječi “približavanje”, “pristupila” i “mjere” zamjenjene sa riječima “saradnje”, “pridružila” i “korake”.

U “Programu reformi” nema ni dijela koji se odnosi na put BiH ka pristupanju Akcionom planu za članstvo.

Analitičari kažu da je cijeli dokument pisan jednim bezbojnim jezikom, koji čitaocima omogućava široku lepezu tumačenja.

ESAD BAJTAL, politički analitičar

Ona će dati stranama da dokument tumače upravo onako kako se njima sviđa, onako kako se mogu opravdati pred svojim biračkim tijelom i pred građanima, a odlučivat će tumačenje koje bude imao NATO. Jer činjenica da je NATO prihvatio taj dokument govori da on bez obzira na pojmovni inventar koji se nalazi u tom spisu jeste ono što NATO-u treba.

NEDžAD AHATOVIĆ, vojni analitičar

To je dokument koji su poslale institucije BiH koje imaju namjeru dalje prdubljivati saradnju sa NATO-om, čak je vrlo detaljo opisan vojni dio saradnje i prema tome, mislim da je to prvi korak BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u.

MIRZA SMAJIĆ, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

Ja bih rekao da je najvažnije da je taj dokument usaglašen od sve tri člana Predsjedništva i ono što je najbitnije da će on biti poslan u NATO sjedište u Briselu, samim tim, kao što smo mogli vidjeti BiH nastavlja svoj Euroatlantski put, potvrdila je još jednom ono što nam je zakonska obaveza bila, zakon o odbrani da jačamo naše institucije na demokratski način.

Vojni analitičar iz Beograda, Alksandar Radić kaže kako ga cijela ova situacija u BiH trenutno podsjeća na Srbiju. Smatra da se radi na razvoju što kvalitetnijih odnosa sa NATO-om ali da se pitanje punopravnog članstva odlaže za neki trenutak u budućnosti.

ALEKSANDAR RADIĆ, vojni analitičar iz Beograda

Definicija po kojoj saradnja sa NATO-om ne prejudicira i ulazak zapravo je u ovom trenutku bila jedina moguća jer na ovaj način ne dolazi u pitanje stav RS o vojnonoj neutralnosti ali zapravo učiniće se sve da se BiH dovede do pred vrata NATO-a i konačna odluka prema aktuelnom dokumentu se prepušta Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini.

Program reformi trebao bi biti poslan u sjedište NATO-a u Briselu dan nakon imenovanja novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Sjednica Predstavničkog doma PS BiH zakazana je za ponedjeljak kada će zasjedati i Narodna skupština Republike Srpske, koja će raspravljati o Programu reformi.