Sporazum “Mićić – Dodik”, potpisan krajem februara prošle godine, koji je napravio pometnju na političkoj sceni Republike Srpske i dalje je tema političkih previranja u Bijeljini. Razlog za to su kapitalni projekti čija je realizacija najavljena ovim sporazumom. Sa početnih 12, tada se došlo do cifre od skoro 40 projekata, a skoro pet mjeseci nakon izbora realizuje se svega nekoliko njih.

Od skoro četrdeset kapitalnih projekata, koji su najavljeni kao veliko ulaganje u Semberiju sporazumom “Mićić – Dodik”, trenutno se realizuje svega nekoliko njih. Riječ je o projektima koji su već ranije započeti, kažu u odjeljenju za stambeno

BOGDAN TADIĆ, načelnik Odjeljenja za stambeno – komunalne poslove grada Bijeljina

“Što se konkretno Gradske uprave i gradonačelnika i nas tiče, ti projekti imaju interes da se nastave, ovi koji zavise od gradskog budžeta, teku. Jedan od tih projekata – izgradnja autobuske stanice, svjedoci smo da i dalje teče, u tom dijelu biće samo produženje roka”

Problema nema ni kod izgradnje trase autoputa kroz Semberiju i gasifikacije grada. Međutim, izgradnja nove saobraćajnice, studentski dom, velika sportska hala samo su neki od najavljenih projekata koji će, po svemu sudeći, ostati samo slovo na papiru.

BOGDAN TADIĆ, načelnik Odjeljenja za stambeno – komunalne poslove grada Bijeljina

To je ostalo nedefinisano, ko će finansirati tu vrstu projekta. isto tako i đački dom, sportska hala. tu imamo samo odluku o kreditnom zaduženju od milion maraka. To su neki bitni projekti gdje gradska uprava ne može sama da realizuje i očekuje podršku republičkih organa”

O infrastrukturnim projektima i realizaciji obećanog raspravljaće i odbornici, na posebnoj, tematskoj sjednici gradskog parlamenta.

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ, predsjednik Skupštine grada Bijeljina

Šesti april je termin dogovoren za sjednicu, pripremaju se materijali od strane nadležnih gradskih odjeljenja. Projekti koji su bili usmeno dogovoreni, mislim da su oni najviše upitni iz prostog razloga što je gradonačelnik tad bio gospodin Mićić, on je smatrao da su neki drugi projetki prioritet, sada imamo novog gradonačelnika, on ima pravo da kaže da li je neki projekat prioritet ili ne”

Dodatna otežavajuća okolnost u ionako komplikovanoj političkoj utakmici u Bijeljini je činjenica da grad još uvijek nema budžet. Ono u čemu su saglasni i vlast i opozicija je da se to mora što prije promijeniti.

MILOŠ STANIŠIĆ, odbornik DNS u Skupštini grada Bijeljina

Ja sam siguran da će biti usvojen jer ovaj put više zakonski nemamo pravo da budemo na privremenom finansiranju.
Ne ide to u najboljem pravcu, ali siguran sam da ćemo nakon te sjednice ubrzati procedure i realizovati sve obećane projekte u narednoj godini.

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ, predsjednik Skupštine grada Bijeljina

Neće nam niko donijeti da se izrazim narodski, novac u koferu i reći evo radite vi šta mislite da treba. Moramo imati inicijativu u tom smislu.

Analitičari ocjenjuju da je pred Bijeljinom četiri godine neizvjesnosti, jer vlast i opozicija nisu spremni da ostave po strani međusobne prozivke.

DRAGO VUKOVIĆ, analitičar

Građane interesuje funkcionalna vlast i vlast koja će da brine o njima. Građani su taoci te politike i bez obzira što to kratkoročno može imati neke koristi, i jedni i drugi će, ako grad bude blokiran i ne bude mogao obavljati funkcije i ne završi velike projekte, svi oni biti kažnjeni na idućim izborima”

Očekuje se da će na tematskoj sjednici šestog aprila novi gradonačelnik odrediti buduće pravce kretanja grada i predložiti prioritete razvoja. Iz Gradske uprave ističu da su spremni na razgovor i saradnju, ali pod uslovom da se novac troši namjenski i transparentno.