Nakon pojave koronavirusa većina zemalja u svijetu preduzela je različite mjere za oporavak privrede i ekonomije. Primjera radi, Njemačka, Velika Britanija i Turska smanjile su porez na dodatnu vrijednost.

Naša zemlja je daleko od takve inicijative. Slične su propale. Ako jedan želi, uvijek su dva protiv, i igra traje.

Privreda i ekonomija u Bosni i Hercegovini trpe velike posljedice zbog pandemije koronavirusa. Zbog pada kupovne moći građana te posljedice će biti još veće. I dok domaći političari ne nude mjere za ublažavanje krize, građani im predlažu ova rješenja.

Ekonomski stručnjaci ne dijele mišljenje s građanima. Smatraju da nije realno da BiH smanji stopu PDV-a, jer to bi značilo i smanjenje budžetskih prihoda, na što domaći političari neće pristati. Ali moguća su druga rješenja.

AZIZ ŠUNJE, ekonomski analitičar

Puno je logičnije da država ubere PDV-e pa da onda subvencionira one koji su ugroženi. Pogonost svima da plaćaju niže cijene. Pojednostavljen primjer ako je cijena hljeba jedna marka vi smanjanjem PDV-a svodite na 0,9 KM ali tu 0,9 plaćam i ja koji mogu plaćati marku, a s druge strane smanjenjem PDV-a ne znači da će doći do smanjenja cijena.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar

BiH zemlja koja ima ugrožen sektor trurizma i ugostiteljstva o tome ništa ne govori. Ali to je upravo i zato što se kod nas u BiH niko ne bavi ekonomijom.

Ako nije realno u vrijeme pandemije korona virusa smanjiti PDV-e, onda jeste odgoditi njegovo plaćanje. Takav prijedlog, nije prošao u Domu naroda državnog parlamenta zbog političkih blokada. Za SNSD-e i HDZ-e ovo je populistički prijedlog.

LIDIJA BRADARA, izaslanica u DN PSBiH (HDZ BiH)

Ne znamo kakve bi ovo efekte niti nam je tko izračunao donijelo po Upravu za indirektno oporezivanje.

NIKOLA ŠPIRIĆ, član Kolegija DN PSBiH (SNSD)

Posebno negativne posljedice bi imala za izvoznike jer bi im se produžio rok za povrat već uplaćenog PDV-a.

I dok su sva očekivanja da se pomogne realnom sektoru u našoj zemlji pala u vodu, građani se pitaju gdje zaraditi novac?