Zbog nefunkcioniranja federalne Komisije za vrijednosne papire, u Federaciji Bosne i Hercegovine je blokirano više stotina miliona KM. Zbog neodgovornsti političara i nedostatka političke volje u ovom entitetu najviše ispašta privreda. Šest mjeseci ne postoji dogovor oko imenovanja članova komisije ove institucije.

Imenovanje članova komisije u skladu sa svojom nadležnosti obavio je predsjednik Federacije BiH još prije dvije godine. Imenovanje moraju potvrditi oba doma Federalnog parlamenta. Zastupnički dom obavio je svoj dio posla. Zapelo je, kažu, u Domu naroda Federacije BiH.

“Na Domu naroda je u više navrata ta točka, bila na dnenvnom redu, ali su onda neki od klubova problematizirali izbor članova komisije za vrijednosne papire, što sa aspekta struke, što sa aspekta nacionalne strukture”, kaže član Komisije za vrijednosne papire FBiH Matej Živković.

Iz Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH kažu kako će ostati istrajni u svom stavu. Traže da se poništi natječaj za imenovanje Komisije za vrijednosne papire, te da u sastavu komisije budu zastupljena sva tri konstitutivna naroda.

“Po meni je najbolje riješiti ovaj problem tako što će Vlada Federacije raspisati novi konkurs. S obzirom da oni pokušavaju da popune komisiju za vrijednosne papire jer je raspisan u augustu 2017 godine. Klub srba će insistirati i mislim da treba u tome istrajati da sastav Komisije oslikava sastav građana bih onako kako je to propisano i u ustavu i u zakonu o imenovanju Federacije”, ističe Igor Stojanović iz Kluba Srba u Domu naroda PFBiH.

Potpredsjedavajući DN PFBiH Aljoša Čampara kaže kako u predstavničkom domu imaju odluku koja je došla u Dom naroda na potvrđivanje, od strane predsjednika i potpredsjednika Federeacije, te da je Klub Srba je jednoglasno zaprijetio pokretanjem pitanja vitalnog nacionalnog interesa, ukoliko bi ta odluka prošla.

“Jednostavno je čista laž da se ne radi o Komisiji koja treba ispoštovati nacionalnu strukturu, jer ne bi se birala od rukovodstva Federacije, koju čine Hrvat, Srbin, Bošnjak”, ističe Živković.

I dok se čeka na dogovor na to tko će činiti Komisiju za vrijednosne papire, najvažniju instituciju na financijskom tržištu Federacije BiH, privreda, posebice u razdoblju pandemije koronavirusa, stavljena je potpuno u drugi plan. Iz Udruge poslodavaca Federacije BiH od nadležnih traže žurno rješenje ovog problema, kako bi blokirana sredstva bila operativna.

“Sve oči su uprte u privredu i u privrednu aktivnost. U ovom trenutku imamo jedno ključno rješenje, da jednu od ključnih financijskih institucija na tržištu kapitala stavimo u punu funkciju građanima, odnosno privrednim društvima i na taj način ćemo riješiti, da ćemo u kratkom periodu imati više od 100 milijuna maraka aktivno u nekoj privrednoj aktivnosti na dijelu dioničarskih društava”, naglašava član Upravnog odobra Udruge poslodavaca FBiH Edin Hadžiselimović.

Ekonomski problem na kraju se pretvorio u potpuno politički. Trenutačno pred komisijom za vrijednosne papire stoji oko 100 neriješenih zahtjeva, čija je vrijednost veća od 100 milijuna maraka.