Nastavlja se saga zvana Budžet grada Banjaluka, nakon što je jutros gradonačelnik uputio izmijenjeni Prijedlog budžeta. Nema detalja o tome šta se nalazi u prijedlogu, čak ni to koje stavke amandmana skupštinske većine okupljene oko SNSD-a bi mogle biti uvrštene. Sutra bi trebao biti poznat termin vanredne sjednice skupštine.

Zbog neusvajanja budžeta grada Banjaluka blokirano je funkcionisanje javnih gradskih ustanova. Među njima je i Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, čijim radnicima je juče rečeno da martovsku platu za sada neće dobiti.

“Smatramo da je velika odgovornost na ljudima koji odlučuju o nama u Gradskoj skupštini i koji pri tome izgledaju kao da se dobro zabavljaju i politički prepucavaju,” kazala je pedagogica u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka Marina Mirkonj.

Radnici su jako uznemireni,martovsku platu ne možemo primiti,imamo novca kao u martu prošle godine,ali sad imamo više vrtića i više radnika. Imamo 160 hiljada kojih nam fali, fali da isplatimo platu, istakla je v. d. ravnatelja Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka Vesna Banjac.

Nije samo centar za predškolsko vaspitanje blokiran,tu su i druge ustanove,čime su u konačnom najviše pogođeni korisnici u stanju socijalne potrebe.

“Danas imamo upitno 400 obroka koje priprema Crveni Krst,imamo upitnih preko 9 hiljada socijalne pomoci koju treba centar za socijalni da isplati do 20.aprila, imamo upitnu situaciju kada je u pitanju higijena grada, rekla je savjetnica gradonačelnika Banje Luke Milada Šukalo.

Dok su ova davanja neizvjesna, saga o novom budžetu se nastavlja. Tako je do same vanredne sjednice skupštine grada, koja bi prema najavama trebalo da se održi za vikend, ostalo nejasno da li je gradonačelnik u prijedlog budžeta uvrstio dio amandmana odborničke većine, kao ni to šta je većina okupljena oko SNSD-a spremna da povuče kao nerealne zahtjeve.

“Nadam se da će će uvažiti što je moguće više amandmana skupštinske većine, s te strane kad pogledam koliko toga je uvršteno u novi budžet. Nadam se da će biti uvršten što veći broj kako ne bi bilo potrebe za novim amandmanima”, kazao je predsjednik Skupštine Grada Banja Luka Mladen Ilić.

“Grad ne može da isplaćuje plate onim institucijama čiji nije osnivač niti ima tu zakonsku obavezu,mi smo to ponovili više puta počev od toga da je budžet Banjaluke 25 puta manji od budžeta RS”, istakao je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

Ono što je sad poznato je da će Dom zdravlja Banjaluka dobiti milion i 200 hiljada maraka, kao i 600 hiljada ugostitelji pogođeni pandemijom. Podsjetimo da je odbornička većina tražila da se oko šest i po miliona KM iz budžeta grada rasporedi za zdravstveni sektor i privrednike koji trpe štetu zbog pandemije, što je gradonačelnik odbio jer je to novac za funkcionisanje grada.