Pogled na Sarajevo sa Trebevića. Magla i smog. I visoka koncentracija opasnih čestica u zraku. Ovo su mjere koje je Vlada Kantona Sarajevo uvela zbog epizode “uzbuna”. Anketirani građani Sarajeva od ovih mjera ne očekuju poboljšanje.

A kako provesti mjere, pitaju se u Eko akciji, kada godinama ništa nije poduzimano kada je riječ o kvalitetu zraka. Cijena drveta je udvostručena, mnoga domaćinstva su zbog novca prešla na ugalj. Podjednako su, kažu, odgovorne sve stranke koje participiraju u vlasti i svađaju se oko pečata. Jedina dobra mjera je, ističu, nazvati situaciju “uzbunom”.

ANS PODIĆ, Eko akcija

Pet i po hiljada građana BiH gubi život zbog zagađenog zraka. To je podatak od Evropske agencija za zaštitu okoliša, a mogli su učinit mnogo. U stanju nisu ove mjerne stanice da održavaju kako treba. Mjerna stanica u najzagađenijem dijelu grada na Ilidži ne radi.

Posljedice od zagađenja zraka trpe i stanovnici Tuzle, Lukavca i Živinica. Zagađivači su industrija, saobraćaj, ali i kućna ložišta. Nadležni tvrde da preduzimaju mjere s ciljem smanjenja zagađenja, no sve više građana traži ljekarsku pomoć. Vlada ovog kantona izdvaja novčana sredstva za utopljavanje objekata, a Grad sufinansiraju nabavku toplotnih pumpi za domaćinstva.

GORAN MIŠIĆ, pomoćnik ministra za okoliš Tuzlanskog kantona

Morat će se tu napraviti malo veći iskorak u smislu osiguravanja finansijskih sredstava, ako hoćemo u nekom kraćem periodu. Postižu se efekti i na ovaj način ali je to sporo i treba dosta vremena da bi se neki na terenu vidljivi rezultati postigli.

DŽEMILA AGIĆ, direktorica Centra za ekologiju Tuzla

Jedino što možemo biti odlučniji i krenuti u poduzimanje mjera. Ovo što Tuzla radi i vidim da i ostali gradovi razmišljaju o tome, to je dobro. Samo što trebamo biti bolji, brži i aktivniji.

Nivo brzine i aktivnost nadležnih o pitanju zagađenja do sada se nisu pokazali efikasnim. Nadležni najavljuju kontinuirano praćenje vrijednosti zagađujućih materija u zraku. O tome će kao i do sada obavještavati građane i proglašavati epizode različitih naziva.