Štab civilne zaštite Grada Mostara na današnjoj vanrednoj sjednici u Mostaru zaključio je kako neće proglasiti stanje nesreće zbog neodvoženja komunalnog otpada s mostarskih ulica, međutim, navodi da će, ukoliko se uskoro ne pristupi odvozu, biti primoran donijeti takvu odluku.

Štab civilne zaštite stoga poziva mještane okupljene oko inicijative “Jer nas se tiče” da deblokiraju deponiju na Uborku jer, kako navode, pojava koronavirusa u Bosni i Hercegovini dodatno otežava stanje i Mostaru prijeti ekološka katastrofa.

“Štab Civilne zaštite Grada Mostara procijenio je da se danas neće proglasiti stanje nesreće uzrokovane uslijed neodvoženja otpada, ali ukoliko se vrlo skoro ne pristupi odvozu otpada, bićemo primorani donijeti takvu odluku”, izjavio je novinarima nakon sjednice Predrag Šupljeglav, načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opštu upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara.

On je pritom istakao da zbog stanja u okruženju i pandemije korona virusa, neodvoženje otpada s mostarskih ulica povećava rizik od mogućnosti oboljenja od raznih zaraznih bolesti te da Štab stoga traži hitno djelovanje na deblokadi deponije na Uborku.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako je Grad Mostar prihvatio sve zahtjeve građanske Inicijative “Jer nas se tiče” koje može ispuniti oko stanja s odvoženjem otpada i podsjetio kako on nema ovlasti donositi odluke u ime Gradskog vijeća.

Bešlić je naglasio kako se nada pozitivnom odgovoru na sporazum koji je jutros dostavljen predstavnicima Inicijative te upozorio kako Mostaru zaista prijeti pandemija ukoliko ne dođe do deblokade Uborka.

“Apelujem na Inicijativu da nastavimo razgovore i da deblokiraju deponiju zbog 120 hiljada ljudi. Ružno je da je 120 hiljada ljudi talac jedne male grupe ljudi”, poručio je Bešlić.

Direktor Doma zdravlja Mostar Mario Kordić upozorio je na pojavu prvih slučajeva zaraze korona virusum u BiH i kazao kako je samo pitanje dana kada će se pojaviti i u Mostaru.

“Ne možemo se dovesti u situaciju da epidemiju korona virusom dočekamo s ovolikom količinom biološkog otpada. Molim i građane i institucije da se ovaj problem s otpadom riješi jer je situacija već teška zbog same pandemije korona virusa”, kazao je Kordić.

Da je situacija ozbiljna kaže i Edin Kapetanović iz Doma zdravlja Stari Grad te poziva sve građane, ustanove i institucije da se u ovim danima ponašaju razumno i odgovorno, “jer ukoliko tako ne bude posljedice mogu biti pogubne za sve nas”.

Načelnik Policijske uprave Mostar Dragan Jelonjić nakon sjednice novinarima je kazao kako je policija na Uborku prisutna već tri mjeseca te kako neće primjenjivati nikakvu silu, ali je pozvao mještane na daljnje pregovore i mirno rješavanje problema, kako bi se grad očistio od smeća kojeg je, procjenjuje se, preko hiljadu tona.

Podsjećamo, zbog blokade odlagališta komunalnog otpada na Uborku smeće s mostarskih ulica ne odvozi se od 22. februara.

Mještani i aktivisti već godinama traže sanaciju i zatvaranje deponije na Uborku. Oni tvrde kako je kapacitet odlagališta davno premašen, traže njegovu sanaciju i pronalazak nove lokacije za odlagalište.